BiHVijesti

Željko Komšić: Procesi pridruživanja EU i NATO-u integracijski imperativ i prioritet

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je održao predavanje o temi “NATO integracije Bosne i Hercegovine” na Fakultetu za upravu – pridružene članice Univerziteta u Sarajevu.

Istakao je da procesi pridruživanja Evropskoj uniji i NATO savezu predstavljaju integracijske imperative i prioritete u pravnoj, političkoj i sigurnosnoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Tokom predavanja analizirao je integracijski put Bosne i Hercegovine prema NATO-u, važeće pravne akte i odluke koje se moraju poštovati, prezentovao pristupne kriterije, te posebno naglasio ustavno-pravne, političke i ekonomske efekte pridruživanja.

loading...

U odgovorima na pitanja studenata, Komšić je izrazio snažan politički stav i volju, kao i bezuslovno opredjeljenje naše zemlje prema NATO savezu, bez obzira na izazove i osporavanja koja vrše pojedine strane sile i aktuelni član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Posebno je naveo da se svaki nivo vlasti u BiH mora držati svojih nadležnosti, istakavši da su nadležne državne institucije već donijele sve neophodne odluke za pristupanje NATO savezu.

Prof. dr. Munib Tahirović, prof. dr. Nezir Krčalo i doc. dr. Merima Tanović iskazali su posebnu čast i zahvalnost članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću na dolasku, te njegovoj želji da svojim iskustvom doprinese odgoju i obrazovanju novih generacija mladih i studenata. Domaćini su istakli da njegova životna i politička biografija potvrđuju neprikosnoveni patriotizam i zalaganje za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

(fokus.ba)

Vezane vijesti
BiHVijesti

Šokantno, A. Avdić: Čović i Čampara preko Gordane ruše Bakira! Tužilac Dž. Pašić je Čamparin!

BiHVijesti

CIA: Zašto se mi sekiramo oko svega?

BiHVijesti

(VIDEO)Vukanović: Kad je Novalić uhapšen, Višković se prepao. Dobio na poklon snajper. Dodik hrvatski pijun

SvijetVijesti

ZEMLJOTRES NA JUGOISTOKU TURSKE