Zdravlje

ZAČEPLJEN NOS MOŽE IZAZVATI GLAVOBOLJU, INFEKCIJE I UPALE

Loading..

Nakon što su tokom proljeća i ljeta patili od alergije i začepljenog nosa, mnogima je ova “agonija” produžena tokom jeseni i zime, kada dođe sezona prehlada. Kada je nos tokom većeg dijela godine pun sekreta, to može da izazove glavobolju, infekcije i upale, upozoravaju stručnjaci.

Dr Svetlana Valjarević, iz službe za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju KBC “Zemun”, kaže da disanje na nos omogućava da u respiratorne puteve dospije ovlažen, isfiltriran i ugrijan vazduh.

Putem refleksnih mehanizama, disanje na nos omogućava i optimalni rad srca i pluća. U slučaju kada je nos zapušen, disanje je pliće – kaže dr Valjarević.
Kada se to desi, pacijent najpre osjeća tegobe u vidu umora, pospanosti, glavobolje, pojačane napetosti.

Kada se diše na usta, sluznica usne duplje i ždrijela je suha i iziritirana, pa su češće infekcije i alergijske reakcije, uključujući i astmu – kaže dr Valjarević.
Prema njenim riječima, disanje na usta može da dovede i do bolnih pukotina na usnama.

Zbog otoka sluznice otežana je drenaža sekreta iz nosnih sinusa pa su česte akutne i hronične upale sinusa, piše Ljepota i zdravlje.

Neophodno je da se adekvatnom terapijom alergija što bolje kontroliše.

Po organizam je vrlo štetno kada pacijent ne može da diše na nos”, kaže sagovornica Novosti i dodaje: “Zbog toga se u sprečavanju čestih prehlada savjetuje sezonsko vakcinisanje protiv gripa. Bitna je raznovrsna ishrana, unos voća i povrća, bavljenje fizičkom aktivnošću, izbjegavanje boravka u zagušljivom prostoru.

(hayat.ba)

Vezane vijesti
Zdravlje

TAJNA DUGOG ŽIVOTA: Naučnici otkrili tri sastojka koja produžuju život i usporavaju starenje

Zdravlje

KORISNO I JEDNOSTAVNO: Mirisni osvježivač zraka koji dezinficira prostor; sami ga izradite...

Zdravlje

ŠTA UZROKUJE HERPES?

Zdravlje

KAD NAPUNI 40. GODINA, SVAKA ŽENA MORA DA PIJE OVAJ VITAMIN