BiHVijesti

Wigemark SE DIREKTNO umiješao u politiku BiH i to JAVNO

Šef Delegacije Evropske unije u BiH na odlasku Lars-Gunnar Wigemark ponovo je pisao predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milanu Tegeltiji u vezi problema imenovanja nosioca pravosudnih funkcija.

Wigemark je početkom augusta pisao Tegeltiji kako bi zaustavio imenovanje sudije u Općinskom sudu Sarajevo Huseina Delalića zbog sumnje da je ranije osuđivan.

TRAŽI HITNU ISTRAGU 4.8.2019. u 11:05

Wigemark pisao Tegeltiji: Zaustavite imenovanje sudije Huseina Delalića u Sarajevu

Nakon što je dobio odgovor predsjednika VSTV-a ukojem je navedeno da postoje brojni propusti, Wigemark je odlučio uputiti novo pismo Tegeltiji.

Wigemark podsjeća Tegeltiju na njegovu konstataciju da postoji ozbiljan i suštinski problem u sistemu imenovanja te da je evidentno da slučaj sudije Delalića nije usmaljen.

“Apelujem na vas da to provjerite i postupite jednako odlučno sa svim takvim predmetima. Mi ćemo nastaviti da sarađujemo s VSTV-om sprečavanju takvih manjkavih odluka”, navodi Wigemark između ostalog u pismu.

Naglašeno je da je od ključne važnosti da se vrati povjerenje javnosti u pravosuđe BiH.

“Pred zakonom su svi jednaki i ne bi trebala postojati niti trunka sumnje u vezi bilo kojeg nosioca pravosudne funkcije”, poručio je Wigemark.

(fokus.ba)

Vezane vijesti
Vijesti

NATO: Zapadni Balkan važan dio naših sigurnosnih interesa

BiHVijesti

BORENOVIĆ O DODIKU: "To neko ludilo, taj strah od istine pokazuje da je..." (VIDEO)

Vijesti

Slučaj u Tuzli: Direktor firme ide u zatvor i mora da vrati 420.000 KM

Vijesti

INZKO: "Tu nema kompromisa..." (VIDEO)