RegijaVijesti

VUČIĆ (OPRAVDANO) NERVOZAN: Traži jasan odgovor EU – hoće li Srbija ući u EU 2025. ako ispuni sve uvjete!

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je u četvrtak u Pragu od članova Višegradske grupe i Slovenije da, kao članice Evropske unije, ubuduće podrže službeni Beograd u procesu eurointegracija i izvan bilateralnih razgovora, kako bi Srbija mogla reći da u Bruxellesu ima prijatelje koji će se za nju boriti.

Vučić je, na zajedničkoj press konferenciji sa šefovima država članica Višegradske grupe i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, istakao kako je problem to što Srbija ne može sa sigurnošću znati kada će doći na red za članstvo u EU i hoće li to biti, kao što je ranije najavljivano, 2025. godine.

“Onako kako ste vi nekad gledali na zapadne zemlje, tako mi danas gledamo na Višegradsku grupu i uspjehe koje ste postigli, nadajući se da jednog dana možemo pripadati tom klubu. Uz naš naporan rad potrebni su nam i vaša podrška i razumijevanje”, rekao je Vučić.

On je naveo kako Srbija zapravo ne zna šta su precizni uvjeti u procesu eurointegracija kada je riječ o rješenju pitanja Kosova.

Vučić je istovremeno uvjeren kako će Srbija kao “lojalni i odani prijatelj” moći doprinijeti i napretku EU i ubrzanom razvoju bilateralnih odnosa.

Kako prenosi Blic, Vučić je svojim kolegama rekao da u “Srbiji žive ljudi, da nismo klikeri, da smo 2000. godine ušli u proces evropskih integracija, da su vlasti govorile da će 2007. biti završen proces, a da danas ne možemo sa sigurnošću reći ni da ćemo 2025. godine ući, i pod uslovom da ispunimo i uradimo sve što se od nas traži”.

“Ne ovisi sve od nas, ali je moja molba bila upućena svima da nam pomognu i da građani Srbije mogu sa sigurnošću reći da će se boriti za nas. Molimo vas da budete zastupnici Srbije u Bruxellesu, u EU, na svim forumima, da nam pomognete “, rekao je Vučić.

Vučić misli i da bi Srbija bila na značajnije višoj razini da je dobila novac, kao neke druge države. “Da smo dobili 10 miliajardi eura ili više podrške, značajno bi bili na većoj razini. Mi ne tražimo milostinju, već samo poštovanje”, rekao je on.

Domaćin summita Višegradske grupe u formatu V4 + Slovenija u Pragu, češki predsjednik Miloš Zeman, rekao je na tpress konferenciji da je Srbija dobila jednoglasnu podršku u pristupanju Uniji.

“Drago mi je što vas mogu izvijestiti da svi predsjednici jednoglasno podržavaju pristupanje Srbije u EU. Spremni su da tom učlanjenju maksimalno pomoći”, istaknuo je Zeman na press konferenciji, a to je stajalište potvrdio i mađarski šef države Janos Ader.

“Sve zemlje ovdje su za ulazak Srbije. To je novost, o tome smo pričali. Naša pozicija ostaje nepromijenjena. Što se tiče stabilnosti Balkana, želim reći da to nije samo u interesu Srbije, već u interesu cijele Unije”, naglasio je predsjednik Mađarske na press konferenciji u Pragu.

Šefovima države Višegradske grupe – Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske, danas su se na dvodnevnom summitu po pozivu pridružili i predsjednici Srbije i Slovenije, Aleksandar Vučić i Borut Pahor.

Cilj razgovora je bio da se zemlje Zapadnog Balkana potaknu na napredak u rješavanju bilateralnih sporova te da se naglasi jasna podrška “politici otvorenih vrata EU”, prenijeli su iz Praga beogradski mediji.

Posljednjih sedmica učestalo dolaze signali da će EU do 2025. godine primiti dvije države – Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, a da prijem ostalih država Balkana još uvijek neizvestan zbog njihovog otpora prema NATO paktu.

Činjenica je da ni jedna držva iza “gvozdene zavjese” još nije ušla u EU a da prethodno niije ušla u NATO pakt.

(S.B)

Vezane vijesti
Vijesti

UHVAĆENI KOD CAZINA: Hrvatski policajci nezakonito djelovali na teritoriji BiH...

SvijetVijesti

PUTIN U PANICI, OSTAJE BEZ VELIKOG SAVEZNIKA: Predsjednik Rusije upozorava na alarmantno stanje u ovoj državi…

BiHVijesti

Uhapšen lažni inspektor policije, bio je vidno alkoholisan

BiHVijesti

Od petka važna promjena za sve vozače: Neposlušnim kazne od 40 do 500 KM