RegijaSvijetVijesti

VUČIĆ NIKAKO DA DOĐE SEBI: Merkelova mu servirala Trumpov uslov, famoznu tačku 10

Evropa i Sjedinjene Američke Države ne žele više da čekaju odlaganje rješavanja statusa Kosova, a njihova zajednička inicijativa je pojačani pritisak na dvije strane da što prije dođu do sveobuhvatnog sporazuma i priznanja da Kosovo postoji, smatraju sagovornici Nova.rs.

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, nakon Washingtona i Bijele kuće, preselio se u Brisel gdje će pokrovitelj razgovora, ili bolje rečeno supervizor, biti Evropska unija.

Domaćini sastanka, na kojem je ponovo prisustvovao predsJednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti, bili su visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbJednosnu politiku Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. Briselski razgovori o Kosovu održali su se svega tri dana nakon “istorijskog sporazuma” dvije strane o poboljšanju ekonomskih odnosa, čijem je potpisivanju prisustvovao i predsjednik najmoćnije države svijeta Donald Trump. Pomenuti dijalog u glavnom gradu Belgije zapravo je bio nastavak razgovora iz Bijele kuće, a ovoga puta, umjesto predsednika SAD, on se odvijao pod budnim okom Angele Merkel, kancelarke Nemačke – najmoćnije države EU.

Foto: EPA/MICHAEL UKAS

Sporna i misteriozna “tačka 10”, oko koje se najduže raspravljalo nakon prvog sastanka u Washingtonu, zahtjevala je da se obje strane obavežu na međusobno priznanje i zaštitu etničkih manjina, što ju je činilo problematičnom za srpsku stranu. Dodatnu dozu misterije, kad je riječ o ovom prijedlogu, dao je specijalni savjetnik SAD za dijalog Beograda i Prištinene Ričard Grenel, koji je negirao da je pitanje međusobnog priznanja uopšte bilo na stolu tokom razgovora u Bijeloj kući. Nakon završetka razgovora u Washingtonu, Grenel je novinare obavijestio da će se o pomenutoj “tački 10″razgovarati u Briselu, te će pregovarači uz superviziju EU otvoriti i tu temu.

Govoreći o ulogama Amerike i Evropske unije u pregovorima o statusu Kosova, direktor Foruma za etičke odnose Dragan Janjić navodi da na sastanku u Washingtonu nije ništa novo potpisano u odnosu na ono što je već dogovoreno Briselskim sporazumom.

loading...

“Svi zaboravili da je, na primer, međusobno uvažavanje diploma obaveza Srbije i Kosova iz 2013. godine. Unapređenje železničke infrastrukture i izgradnja puteva je takođe ranije dogovoreno u Briselu”, navodi on.

Janjić je rekao da Amerika može da obezbijedi Kosovu status posmatrača u Ujedinjenim nacijama po modelu Palestine, te da će to vjerovatno pokušati i da učini.

Foto: Nova S

“Upravo to piše u onom delu sporazuma koji zahteva od Srbije da prestane sa kampanjom protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama i gde je traženo od prištinske strane da t godinu dana ne traži dana prijem u njih. Zapravo, oni su time dali vreme svim stranama da pronađu način kako da reše ovu situaciju. Pretpostavljam da će rešenje na kraju biti takvo da će Amerikanci obezbediti dovoljan broj glasova za članstvo Kosova u Interpol i Unesko”, kaže Janjić.

Ubrzano do sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine

Agenda koja uključuje priču o nestalim i raseljenim licima, ekonomskoj saradnji i slobodi kretanja, biće dio diskusije u predstojećim razgovorima u Briselu. Pored pomenutih tema, dvije strane će se, kako navodi Janjić, dogovarati o još dvije stavke dnevnog reda.

Foto: TANJUG/AP

“U pitanju su međusobna potraživanja i položaj manjinskih zajednica. To su teme iz sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, na čijem završetku se ubrzano radi. Ako bude ovaj ritam i ovakva saradnja SAD i EU, realno je da se sve završi početkom naredne godine”, objašnjava Janjić, napominjući da ovakav sporazum ne podrazumeva međuosbno priznanje Srbije i Kosova:

Vučić iz Brisela: Najvažnija pitanja stižu na sto

“Zapravo će taj dokument podrazumevati priznanje realnosti da Kosovo postoji. Neće biti priznanja, u smislu da su vlade donele odluku o tome, ali će stajati da su se dogovorile dve države”, opisuje Janjić.

Vezane vijesti
BiHVijesti

NA SNAZI OD SUTRA: Krizni štab FBIH donio novu NAREDBU!

BiHVijesti

DOKTOR TOKIĆ O TOME KAKO KORONA UTJEČE NA ONE KOJI SU PREBOLOVALI TUBERKULOZU: BIJELI LUK ZNAČAJAN ZA ZDRAVLJE

BiHVijesti

KOMŠIĆ SE PRIDRUŽIO POZIVU MC SREBRENICA O POKRETANJU ISTRAGE O VIŠKOVIĆU

BiHVijesti

ŠOKANTNO; ISTRAGA OBJAVILA VIDEOISKAZ ZAŠTIĆENOG SVJEDOKA TUŽILAŠTVA BiH: Kako je Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica…