Zdravlje

Venja, smrekovina, je lijek za mnoge bolesti

Sta je i kakav je bor, boric, borovina i smreka to treba vec da zna svaki pismeni i nepismeni clan naroda. Stoga o tome necemo govoriti, nego cemo ovdje prikazati po iskazu nekih doktora i narodnog znanja da su sisarka, list, pupoljak, borovica, venja i smola borova i camova posve ljekoviti za mnoge bolesti, i korisni za ekonomske i druge upotrebe drustvene. Mi cemo ovdje reci koju opsirno samo o spasonosnom znacaju venje, smreke i borove smole. Jer raznovrsna ljekovitost smreke, venje, vidi se iz toga sto u rodu njenom ima: do 2% etarskog ulja, do 30% secera, zatim smole, voska, tanina, flavonskih glikozida, raznih soli i drugih sastojaka.

Tu ljekovitu moc smrekovine i borovine oznacicemo ovim redom:

1. Zivjeti duze vremena u smrekovoj i borovoj sumi korisno je za cijelo zdravlje a narocito protiv grudnih bolesti. To je ispitano po svemu svijetu, pa zato ljekari preporucuju takvim bolesnicima da zive sto duze u sumi borovoj ili smrekovoj ili pored nje.

2. Jesti razani hljeb od neprosijana brasna, namazan svaki zalogaj borovom smolom, lijeci bolesti prstiju, kasalj i jektitku, ako ova nije posve zastarila i razgranata.

3. Svariti dvije sake smrekovine(venje) razgnjecene ili utucene u dva litra vode i piti od nje tri-cetiri case povece svaki dan; lijeci zastije mokrace i mokracni kamen i pijesak i druge otoke na tijelu. To pice je dobro i za ciscenje krvi uopste, koje dobro cini i onima koji pate od sipnje i drugih bolesti prsiju, kao susice, jektike. Tad treba jesti varenu psenicu umjesto hljeba, kao sto je oznaceno kod rijeci varica.

4. Kad se mladi smrekovi listici i pupoljci prije potpunog razvica svare u mlijeku, ili u cistom vinu, ili u starom pivu, ili u surutci, pa se pije od tog na dan po cetiri – pet casa, onda taj lijek lijeci: uloge, kosotobolju; reumatizam(sevotinju) skorbut, vodenu bolest, kozne ospe i bolesti, blijedilo, tijesnogrudije, bijelo vrijeme, kasalj i bolesti plucne. Pri ovom, lijecenju treba se baviti sto vise u cistom vazduhu pa bilo to vise hodajuci ili radeci neki posao. Odvar taj od takvih pupoljaka smrekovih za pice je prijatan isto kao i ruski caj, ali daleko zdraviji i jeftiniji od njega. Zato dobro bi bilo da apoteke uobicaje drzati i taj tej, koji mi nazivamo smrekovac, za uppotrebu seljana i varosana.

5. Kad se metne u vofu i svari povise lisca i sisarica smrekovih ili borovih, pa kad se svaki dan u tome odvaru kupa cijelo tijelo po 10 do 25 minuta, onda tim se lijece: svrabuljica i krastice sviju vrsta, klonuli udovi tijela, pa onda nervne bolesti, grcevi, blijedilo, probadi u plecima, kukovima i drugim mjestima, besanicu i nemoc tjelesnu.

6.Protiv raznih vratobolja i gusobolja pomaze i lijeci dobro namazana krpa sa smolom borovom, lucevom, obavijana oko vrata. Oblog se drzi po nekoliko sati.

7. Kaditi sobu, stan, bolnicu i radionicu skorasnjom smrekovinom ili borovom smolom, korisnije je za zdravlje od sviju drugih sredstava, za kadjenje odredjenih. Tako isto i jako kadjenje spasonosno je u vise prilika.

8. Kad naucnici tacno ispitaju svu ljekovitu moc plemenite venje, onda ce i samo priznati da je venja i venjovaca tako i toliko ljekovita i spasonosna. Tad ce i oni, kao i mi, traziti od svake vlasti, skole i opstine da udesi zemljiste da se u svakom selu obradjuje i odrzava po jedna sumica od venje i borovine.

Sad da kazemo kako se spravlja vodnjika, venjovaca.
Ona se spravlja ovako: Uzmi taze venje, kad sazri, a to je jesen, pa je naspi u cisto bure. Na sto litara vode treba usuti 25 litara venje, pa zatvoriti i ostaviti tako da stoji dvije-tri nedjelje dana, ali bude mora bit u podrumu ili u nekom drugom mjestu koje nije ni toplo ni hladno. Ako mjesto ne bude takvo, ona nece bit pitka ni dobra, kao sto treba. Da bi venjovaca bila jos divnija za pice i ljekovitija, dobro je pomijesati sa venjom koju kilu suhih krusaka. Tad ni jedno vino na svijetu nije prijatnije za pice od takve venjovace, vodnjike. Posle pomenutog roka, treba poceti piti venjovacu umjesto vode. Piti se moze koliko ko hoce i kad hoce. Za mjesec dana moze se svaki put doliti onoliko vode koliko otocis za dnevnu upotrebu. Gdje nema dobre vode onda ovu treba dobro provariti pa kad se sasvim ohladi, sipati na venju. Ko god moze nek spremi i popije po jedno troakovce godisnje. Ko nije mogao spremiti venjovacu u odredjeno vrijeme, a ima potrebu da lijeci neku bolest, neka nadje sto skorasnjije venje, pa neka je vari i pije tu venjovicu onako kako smo vec naprijed kod rijeci >venja< oznacili. Uz takvo pice treba jesti varicu, varenu psenicu umjesto hljeba, pa ce posigurno ozdravljenje doci. Prijatelji zdravlja svog i svoga poroda i naroda neka svi prema tome ucine svoju duznost.

9. Kad se izjutra sazvace nekoliko zrna smrekovine i proguta, onda to otklanja smrad iz usta, stvara dobar apetit cijelog dana i cuva od raznih zaraza.

10. Sta vrijedi katran i terpentin i terpentinsko ulje za lijecenje raznih bolesti, to zna i prakticira i naucna i narodna medicina. Kad se iscijedji ulje ljekovito iz lisca i sisarica smrekovih i jelovih, onda fabrikanti prave od njih razne flanele, koji su meki kao od najbolje vune, i koji nosi ime >>flaneli za zdravlje<<.

11. Kad se pomijesa utucane taze vanje sa medom i jede na dan po jedna soljica duze vremena, onda to lijeci susicu i mektiku, a narocito ako se po cijeli dan kadi soba venjom i nekoliko puta duboko udise para od vruceg odvara venje; to jest, treba svariti saku utucene venje u jednom litru vode pa onda metnuti predase to lonce i paru udisati na nos i usta.
U to ime trebalo bi da ima po koju smreku, jelu i boric svaka kuca, a narocito skola, bolnica i druga javna mjesta. Ko to divno drvece ne moze napredovati na svakom zemljistu, onda zato imamo ruke i pamet, pa iznadjemo nacina kako cemo udesiti zemlju oko tog drveca pa da bude povoljna. Za sada zna se to da je zato drvece posve ugodno pjeskovito zemljiste, a to bar nije tako tesko nabaviti, bar za desetinu takvih biljaka, drveta. Asta vrijedi za ukras i za oko onaj i ljeti i zimi divni zeleni list borovine i smrekovine, to znaju ne samo esteticari nego i svaki drugi koga bijeda i nesreca posve ubila nije.

Vodnjika(venjovaca) kao lijekarija i prijatno pice

Uzicki kraj zove vodnjikom siru ili vino od venje, a mi dajemo toj vodnjiki razumljivije ime, ime venjovaca. Da bi je narod radije spremao i upotrebljavao, oznacicemo prvo oda sta lijeci venjovaca, pa onda kako se pravi. Venjovaca lijeci: tesku i zatvorenu sracku, tesko, necisto mokrenje, otvorene i zatvorene suljeve, glavobolju, teskocu u prsima i trbuhu, cisti i lijeci i druge bolesti, kuda spadaju i razne ospe i krastice. Kad se pije duze vremena, ona otkloni glavobolju, krajnike, vodenu bolest, nespavanje, grozivo osjecanje, nejelost, kasalj, camotinju i razne bolesti.

Vasa Pelagic

Vezane vijesti
Zdravlje

Koje sve bolesti liječi crveni grejpfrut

Zdravlje

DIŽE IMUNITET I POPRAVLJA KRVNU SLIKU, BRZO ZAPIŠITE RECEPT

Zdravlje

Otkriveno zašto su muškarci sve manje plodni

Zdravlje

PIJTE SOK OD KOPRIVE TRI PUTA DNEVNO, ORGANIZAM ĆE SE PREPORODITI