SvijetVijesti

VELIKI PREOKRET; TRUMPOVA PARTIJA OSVAJA KONGRES?: Čak i da Biden pobijedi, republikanci mogu…

Ukoliko Joe Biden pobijedi, republikanci bi mogli biti glasno zadovoljni zadržavanjem većine u Senatu i osvajanjem Predstavničkog doma kojeg sada vode demokrate i tako mu otežati 4-godišnji mandat

Iako je uspjeh Donalda Trumpa u pojedinim saveznim državama iznenađujući kada su u pitanju predviđanja koja su najavljivala “potop”, pravo iznenađenje, posebno u kontekstu moguće Bidenove pobjede, jeste republikansko osvajanje parlamenta odnosno Kongresa SAD-a.

Naime, republikanski kandidati pokazuju znatno veći uspjeh od očekivanog, a demokratski kandidati znatno manji. Pored najavljivanog poraza Trumpa u državama kao što su Texsas i Florida, što se naravno nije desilo, analitički kiks o budućnosti Kongresa je još jedan pokazatelj kako ankete u Americi naprosto gube svoj smisao

“Demokrate su jasni favoriti u preuzimanju Senata, a mnogi republikanski kandidati mogli bi doživjeti tragične poraze”, napisala je analitičarka Jessica Taylor iz Cook Political Reporta. To se nije desilo.

loading...

Kako piše CNN, prenosi Oslobođenje mnogi republikanski kandidati za članstvo u Senatu (gornji dom parlamenta) neočekivano su pobijedili i to vrlo ubjedljivo, dok su pojedine demokrate doživjele poraz.

Izbori za 33 mjesta u Senatu dali su šansu Demokratskoj partiji da preuzme većinu, ali prema posljednjim rezultatima to je sve manje izgledno. Trenutni omjer u Senatu je 48:48, a za kontrolu potreban je 51 mandat. Što se tiče donjeg doma parlamenta, odnosno Predstavničkog doma, analitičari i ankete su opet podbacili jer Demokratska partija možda izgubi kontrolu.

Iako još ništa nije gotovo svakako je činjenica da demokrate “grizu nokte” kada je u pitanju donji dom. Trenutni omjer je 204:180 u korist demokrata, a 218 mandata je potrebno za kontrolu. Suština je sljedeća, čak i ukoliko Joe Biden pobijedi, republikanci bi mogli biti glasno zadovoljni zadržavanjem većine u Senatu i osvajanjem Predstavničkog doma kojeg sada vode demokrate i tako mu otežati 4-godišnji mandat.

Vezane vijesti
BiHVijesti

OBRAČUN KOD O. K. MORALA: Vlast u RS-u krši sva moguća demokratska prava (VIDEO)

SvijetVijesti

NA POMOLU JE OGROMAN SUKOB: Izraelska vojska se priprema za napad SAD-a na Iran koji bi mogao uslijediti prije kraja Trumpovog mandata!?

BiHVijesti

SVETLANA CENIĆ: “U razgovoru o toliko žrtvi upotrebiš ‘Čiča-miča gotova priča’ i MISLIŠ DA SI FACA…”

BiHVijesti

RAMIZ SALKIĆ DANAS U SREBRENICI I BRATUNCU: "Da nas nema na Drini, ovdje"