SvijetVijesti

U GLAVNOM GRADU SE UVODI DJELIMIČNI LOCKDOWN: OD UTORKA ZATVORENI BAROVI, STROŽIJE MJERE RESTORANIMA

Pariz uvodi najviši stepen mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, što znači da će na dvije sedmice, počevši od utorka, biti zatvoreni svi barovi, dok će restorani morati provoditi nove zaštitne mjere kako bi ostali otvoreni, priopćeno je iz ureda francuskoga premijera.

Ured predsjednika francuske vlade Jeana Castexa saopćio je da na području Pariza nije primijećen napredak, nakon što su u glavnome gradu prošle sedmice prihvaćena sva tri vladina kriterija za uvođenje najvišega stepena mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

Na području Pariza rad od kuće sada mora biti na prvom mjestu “više nego ikad”, a u sveučilišnim predavaonicama ne smije biti popunjeno više od pola njihovih kapaciteta, sopćeno je iz Castexova ureda.

Pojačane restrikcije počet će se primjenjivati od utorka.

Te mjere, nužne u borbi protiv širenja virusa, primjenjivat će se dvije sedmice na području Pariza i tri departmana koja ga okružuju – dodaje se u saopćenju.

loading...

Da bi se u gradu provodile mjere najvišega stupnja, broj novozaraženih mora biti veći od 250 na 100.000 stanovnika i 100 na 100.000 među starijom populacijom, dok je najmanje 30 posto kreveta na intenzivnoj njezi rezervirano za oboljele od koronavirusa, piše Hina.

Prije sedam dana restorani i barovi zatvoreni su na dvije sedmice u Marseilleu, gradu na jugu Francuske i žarištu širenja zaraze u drugom valu, što je izazvalo prosvjede i neuspješan pokušaj pravne bitke.

Restorani u Marseilleu moći će se otvoriti ranije uz iste nove mjere.

Francuska je u nedjelju imala 12.565 novozaraženih koronavirusom, a tokom protekle sedmice 893 oboljela primljena su na intenzivnu njegu.

loading...

Vezane vijesti
BiHRegijaVijesti

JELENA MILIĆ OTKRIVA: “Šešelj me nazvao NATO picajzlom, Amerika je stvorila RS; TRUMP ništa NIJE promijenio u Srbiji, nije priznao Kosovo, niti je SMIJENIO DODIKA”

RegijaVijesti

ŠIROM DRŽAVE MOGUĆE OLUJE: U JEDNOM GRADU VEĆ POTOP

RegijaVijesti

IMA DODIK DA IZLUDI: Poznati beogradski novinar ponovo tvrdi da se ubice obučavaju u Bratuncu!

BiHVijesti

STRUČNJACI ODGOVARAJU: JESMO LI SE PRIBLIŽILI CRVENOJ LINIJI KADA JE KORONA U PITANJU