Biznis

U 2019.GOD STRANCI POTROŠILI PREKO 83 MILIONA KM: Evo i koju robu su najviše kupovali u BiH

U toku osam mjeseci 2019. godine strani državljani su podnijeli ukupno 261. 116 zahtjeva za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 12,065,866.71 KM, pokazuju podaci UIO BiH dostavljeni portalu BUKA

Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u pomenutom periodu kupili i iznijeli iz BiH iznosi 83,041,553.21 KM.

Kad su u pitanju granični prelazi na kojima su najviše podnosili zahtjevi za ovjeru istupanja robe iz BiH a koje su podnosili strani državljani, svakako možemo istaći granični prijelaz Orašje, Izačić, Hukića Brdo, Gradiška, Brčko, Šamac, Uvac, Ivanjica, Gorica… Najvećim dijelom se radi o robi široke potrošnje za domaćinstva, tekstilu i tekstilnim proizvodima…

Instrukcijom o povratu PDV-a stranim državljanima propisuju se uslovi i način povrata poreza na dodatu vrijednost stranim državljanima koji iznose dobra kupljena u Bosni i Hercegovini, na koja je plaćen PDV-e, izvan carinskog područja Bosne i Hercegovine.

Strani državljani, koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a u smislu ovog propisa, su fizička lica koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini. Ta lica imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u Bosni i Hercegovini i ta ista dobra iznesu u prtljagu sa sobom izvan carinskog područja Bosne i Hercegovine.

Važno je napomenuti da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel-gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni benzin bezolovni, motorni benzin), alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana.

loading...

U Bosni i Hercegovini su najviše kupovali građani susjednih zemalja Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Najčešće se radi o robi široke potrošnje.

Vezane vijesti
Biznis

PJEVAČ ALEN ISLAMOVIĆ U NOVOM BIZNISU: Pokreće preradu voća i povrća u Bihaću

Biznis

Postupak traje maksimalno šest sedmica: Kako do posla u Njemačkoj po novom zakonu

Biznis

Flynas će ovoga ljeta dovesti desetine hiljada Saudijaca

Biznis

INVESTICIJA VRIJEDNA VIŠE OD ČETIRI MILIONA KM: U Sarajevu niče novi pogon za autoindustriju