SvijetVijesti

TURSKA PRETVARA JOŠ JEDNU NEKADAŠANJU CRKVU U DŽAMIJU: Evo i koju…

U početku je to bila bizantska ckrva Svetog spasitelja, ukrašena freskama iz 14. stoljeća.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je da još jedna stara pravoslavna crkva, pretvorena prvo u džamiju pa u muzej, opet dobije status džamije. Odluka da se Muzej Kariye pretvori u džamiju dolazi mjesec nakon sličnog kontroverznog poteza u slučaju svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a Aja Sofije.Dekret o novoj odluci objavljen je u službenim novinama u petak.Sudbina tog objekta slična je kao Aja Sofije, prenosi Hayat.U početku je to bila bizantska ckrva Svetog spasitelja, ukrašena freskama iz 14. stoljeća.

Nakon osvajačkih pohoda na tadašnji Konstantinopolj 1453. godine pretvorena je u džamiju Kariye.Postala je muzej nakon Drugog svjetskog rata, kada je Turska pokrenula inicijativu stvaranja više sekularne države.Grupa američkih historičara umjetnosti pomogla je da se restauriraju prvobitni crkveni mozaici, a objekat je otvoren za javnost 1958. godine.Međutim, posljednjih godina, Erdogan je stavio fokus na historijske objekte koji pokazuju da su Osmanlije dovele do poraza Bizantije.Turski sud odobrio je u novembru da se muzej pretvori u džamiju.

Vezane vijesti
BiHVijesti

NA SNAZI OD SUTRA: Krizni štab FBIH donio novu NAREDBU!

BiHVijesti

DOKTOR TOKIĆ O TOME KAKO KORONA UTJEČE NA ONE KOJI SU PREBOLOVALI TUBERKULOZU: BIJELI LUK ZNAČAJAN ZA ZDRAVLJE

BiHVijesti

KOMŠIĆ SE PRIDRUŽIO POZIVU MC SREBRENICA O POKRETANJU ISTRAGE O VIŠKOVIĆU

BiHVijesti

ŠOKANTNO; ISTRAGA OBJAVILA VIDEOISKAZ ZAŠTIĆENOG SVJEDOKA TUŽILAŠTVA BiH: Kako je Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica…