SvijetVijesti

TENZIJE IZMEĐU TURSKE I FRANCUSKE: Nakon incidenta u blizini libijske obale, Macron ponovo doveo u pitanje NATO

Turska igra opasnu igru u Libiji, rekao je predsjednik Emmanuel Macron nekoliko dana nakon što su turski ratni brodovi na nišanu držali francusku fregatu “Corbe”, koja je pokušala da prekontroliše tovar na putu ka Libiji.

Francuski ratni brod pokušao je da prekontroliše jedan turski trgovački brod, ali su mornari turskih ratnih brodova navukli pancire i u ruke uzeli lako naoružanje prije nego što su Francuzi odustali od akcije.

Francuska optužuje tursku mornaricu da je fregatu “Corbe” ciljala teškim oružjem. “Tursko-francuski pomorski incident dokaz je kliničke smrti NATO-a”, rekao je Macron.

Neposredno prije Macronovog govora, turski “Sabah” objavio je da su četiri osobe uhapšene zbog špijunaže u korist Francuske, odnosno da su prikupljale informacije o konzervativnim fondacijama i vjerskim grupama.

Jedan od uhapšenih, piše “Sabah”, bio je pripadnik Legije stranaca, nakon čega je radio kao obezbjeđenje u francuskom konzulatu u Istanbulu.

loading...

Podsjećamo, u intervjuu za “Economist” u novembru, predsjednik Macron rekao je da evropske zemlje ne bi trebalo da se više oslanjaju na SAD da brani saveznike NATO-a, dodavši da ono čemu sada svjedočimo jeste “moždana smrt NATO-a”. Predsjednik Turske Erdogan odgovorio je tada na ovu primjedbu Macrona. Prema turskom predsjedniku, Macron bi trebalo prvo da provjeri vlastitu moždanu smrt prije nego što daje takve izjave o NATO-u.

“Ovo poručujem francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i ponovit ću to u NATO-u. Prije svega, provjerite da vaš mozak nije umro. Ovakvi komentari priliče samo osobama koje su, kao i vi, u stanju moždane smrti”, rekao je tada Erdogan.

Situacija u Libiji se zaoštrila nakon što je Turska prihvatila poziv Tripolija i stala u zaštitu vlade koju priznaju UN. Nasuprot tome, Francuska podržava snage Kalifa Haftara, koji kontrolira istok zemlje, gdje francuska naftna kompanija “Total” ekspoatira naftu.

Geopolitički rašomon u istočnom Sredozemlju prethodno je dodatno zakomplikovao sporazum Turske i Libije o pomorskoj granici te istraživanju i eksploataciji bogatih nalazišta plina u toj oblasti.

U osnovi spora Turske i Francuske u Libiji nalazi se energija.

(S.B)

Vezane vijesti
SvijetVijesti

NAJSTARIJI ZANAT TRPI: Seksualne radnice traže ponovno otvaranje bordela u Njemčkoj!

RegijaVijesti

HRVATSKA NOVINARKA OTKRILA SVOJE ISKUSTVO SA VIRUSOM

RegijaVijesti

Vodeći slovenački mediji prenijeli reakciju na provokaciju Janeza Janše; Pljušte optužbe na račun premijera

RegijaVijesti

Ogromne brojke, epidemiolozi na izmaku snaga