BiHVijesti

TAJNI DOKUMENTI: Milošević organizovao atentat na Karadžića, pokušao vrbovati Mladića da preuzme vlast nad Srbima u BiH!?

Bivši predsjednik tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević je naručio atentat na bivšeg predsjednika RS-a Radovana Karadžića. Ovu tvrdnju je svojevremeno iznio bivši potpredsjednik RS-a Nikola Koljević, a o njoj se govori i u jednom od dokumenata CIA-e, sa kojeg je nedavno skunuta oznaka tajnosti.

Prema Koljevićevim navodima, koji se spominju u ovom dokumentu, Karadžića su trebali ubiti bivši pripadnici specijalnih snaga koje je Karadžić rasformirao.

Izazivanje paranoje

Inače u dokumentu se navodi kako Milošević pokušava nagovoriti lidere RS-a, prije svih Karadžića da prihvate mirovni plan Contact grupe, ali da sve više gubi uticaj.

loading...

Navodi se i kako je Milošević, u pokušaju da Karadžića ponovo stavi “pod kontrolu”, pokušao kod njega izazvati paranoju, koristeći pri tom i medije koji su bili pod kontrolom njegove supruge Mire Marković. U tim medijima su objavljivane priče o različitim scenarijima koji čekaju lidere Srba u BiH.

Milošević je čak, navodi se u dokumentu, pokušao da “vrbuje” Ratka Mladića da preuzme vlast nad Srbima u BiH i zamijeni Karadžića, ali Mladić nije želio “kompromitovati srpske ciljeve”.

Otimanje konvoja

U dokumentu se navodi i kako je vojska pod Karadžićevom i Mladićevom kontrolom zaustavljala i otimala konvoje sa lijekovima, medicinskom i opremom za prezimljavanje, koji su bili namijenjeni za Sarajevu, kao i enklave u istočnoj Bosni poput Goražda.

Milošević je čak “zaigrao i na kartu” opozicije u RS-u, pokušavajući da smijeni Karadžića, ali mu je i taj pokušaj propao.

S druge strane, smjenom tadašnjeg direktora RTRS-a i postavljanjem svog čovjeka, Karadžić preuzima kontrolu nad najuticajnijim medijem u tom dijelu BiH. Istovremeno ubjeđuje Miloševića kako je u RS-u sve uredu.

(Oslobođenje / SB)

Vezane vijesti
BiHVijesti

OPASNO VRIJEME U BIH: UPALJEN NARANDŽASTI METEOALARM

Vijesti

Ostali bez oca, žive s bakom i obrađuju 5 hektara zemlje

BiHVijesti

VELIKA TRAGEDIJA NA RIJECI SANI: Utopili se dječak i njegov amidža; Kobne su bile rupe i brojna udubljenja...

SvijetVijesti

NOVA OTKRIĆA ULIVAJU NADU: Ljudi koji nisu imali virus MOGU DA RAZVIJU IMUNITET..