Zdravlje

TAJNA DUGOG ŽIVOTA: Naučnici otkrili tri sastojka koja produžuju život i usporavaju starenje

Loading..

Dodaci prehrani nikako nisu dovoljni da bi očuvala vitalnost i usporila starenje. Ključno je imati zdrave navike, redovito se rekreirati, zdravo jesti i opuštati se koliko god možeš. Uživati u životu!

Briga o zdravlju danas je puno više od odlaska doktoru kada te nešto zaboli. Jedan od smjerova u kojima se razvija medicina je usporavanje starosti, a među pionirima u ovom području je biolog i genetičar s Harvarda, dr. David Sinclair.

Karijeru je posvetio proučavanju dugovječnosti te popularizirao tri sastojka koja imaju ključnu ulogu u usporavanju starenja, a to su resveratrol, nikotinamid ribozid (NR) i nikotinamid mononukleotid.

Resveratrol

Jedan od najjačih poznatih antioksidanasa prirodno se nalazi u kožici crnog grožđa, no i lišću, stabljikama i plodovima brojnih drugih biljaka. Upravo zbog resveratrola crnom vinu pripisujemo zdravstvene dobrobiti, osobito za srce.

Ovaj spoj oslobađa se iz kožice grožđa dok se bobice pretvaraju u vino. Resveratrol pozitivno utiče na dugovječnost tako što aktivira enzime sirtuine koji pomaže obnoviti oštećenu DNK i pomladiti gene uključene u energiju metabolizma, cirkadijski ritam, autofagiju i preživljavanje stanica.

Sirtuin igra ulogu u otpuštanju inzulina u tijelu, aktivaciji lipida, reakciji tijela na stres, a i pomaže kod restrikcije kalorija. Ranije je dokazano da manji unos kalorija produljuje životni vijek.

Nikotinamid mononukleoitd

Iako nije proučavan toliko detaljno kao resveratrol, ova supstanca pokazala se također učinkovitom u odgađanju starenja. U istraživanju koje je proveo dr. Sinclair na miševima pokazalo se da se kod životinja koje su primale nikotinamid mononukleotid popravilo stanje mišića, inzulinska osjetljivost, stanje jetara, srca, kosti su ponovno ojačale, a metabolizam se ubrzao.

Nikotinamid ribozid

Loading..

Riječ je o obliku vitamina B3 koji kao i resveratrol može aktivirati sirtuine u tijelu i usporiti starenje, no potrebna su dodatna istraživanja kako bi se njegova uloga potpuno proučila i kako bi se mogao primjenjivati.

Dodaci prehrani nikako nisu dovoljni da bi očuvala vitalnost i usporila starenje. Ključno je imati zdrave navike, redovito se rekreirati, zdravo jesti i opuštati se koliko god možeš. Uživati u životu.

(S.B)

Vezane vijesti
Zdravlje

KORISNO I JEDNOSTAVNO: Mirisni osvježivač zraka koji dezinficira prostor; sami ga izradite...

Zdravlje

ZAČEPLJEN NOS MOŽE IZAZVATI GLAVOBOLJU, INFEKCIJE I UPALE

Zdravlje

ŠTA UZROKUJE HERPES?

Zdravlje

KAD NAPUNI 40. GODINA, SVAKA ŽENA MORA DA PIJE OVAJ VITAMIN