BiHVijesti

Svima na budžetu Federacije BiH bit će povećane plaće

11-4.jpg

Vlada FBiH i Sindikat državnih službenika i namještenika postigli su dogovor o povećanju osnoviće plaće sa 315 KM na 330 KM u 2019. godini potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik Sindikata državnih službenika Samir Kurtović.

Prema dogovoru, do povećanja plaća će doći kada bude usvojen budžet Federacije BiH za 2019. godinu.

loading...

Dodaje da bez obzira na povećanje osnovice, budžet Federacije BiH neće trpiti zbog povećanja plaća, jer imaju smanjeni broj radnika zbog penzionisanja mnogih osoba.

Kurtović je podsjetio da je u posljednjih osam godina svima osnovica plaće bila 315. KM.

“Prije tog perioda osnovica je bila 346 KM, pa je smanjena na 330 KM, pa je smanjena bila na 315 KM i to je trajalo osam godina. Ovdje se radi o klasičnom usklađivanju sa onim što je bilo ranije”, objašnjava naš sagovornik.

Rekao je da je zadovoljan povećanjem plaća i da će to posebno biti od koristi onim radnicima na budžetu koji imaju male plaće.

To nije neka velika povišica, svega pet posto. Povećanje plaće imat će između 7.000 i 7.200 radnika na budžetu Federacije BiH od pripadnika MUP-a FBIH, kazneno-popravnih zavoda, Porezne uprave FBiH, sudske policije, uposlenika svih federalnih ministarstava”, precizirao je Kurtović.

Prema njegovim riječima, nisu svima u Federaciji BiH iste plaće, navodeći da uposleni u općinama imaju drugačiju plaću od onih na nivou FBiH.

“Nadam se da ćemo u idućoj godini postići nova povećanja plaća, ali sve zavisi od povećanja priliva novca u budžet FBiH u 2019. godini”, zaključio je Kurtović.

(www.radiosarajevo.ba)

Vezane vijesti
RegijaVijesti

URNEBESNO: Kako je Vučić postao Ekran Jevrić (VIDEO)

BiHVijesti

Tužilaštvo optužilo Novalića za zaključak Vlade koji je osmislio Salčin u Ministarstvu sigurnosti!

BiHVijesti

DRAGAN MEKTIĆ ŠOKIRAO SENADA HADŽIFEJZOVIĆA: "Tužilaštvo BiH se bavi SAMO SARAJEVOM, četiri puta manje optužnica u RS-u nego u FBiH, nijedna istraga u Livanjskom kantonu"! (VIDEO)

BiHVijesti

PREMIJER TUZLANSKOG KANTONA REZOLUTAN: "HDZ želi slomiti Novalića, preuzeti FBiH i otvoriti prostor za treći entitet"!