BiHVijesti

Sutra štrajk zdravstvenih radnika, evo koje oblasti neće prekidati rad

Zdravstveni radnici u KS sutra u ponedjeljak 2. septembra stupaju u štrajk jer nije postignut dogovor sa Vladom KS da im se povećaju plaće, odnosno da po traženim uslovima potpišu Granski kolektivni ugovor koji je istekao u novembru prošle godine.

Za povećanje plaća zdravstvenim radnicima na godišnjem nivou trebalo bi dodatnih 31 milion KM, pojasnio je ministar finansija Amel Kovačević.

Direktor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić kazao je da su određeni poslovi koji se neće prekidati za vrijeme štrajka zdravstvenih radnika.

„Imamo tačne odrednice kako će se odvijati zdravstvena zaštita i pružati zdravstvene usluge tokom trajanja štrajka. U sporazumu koji smo potpisali sa sindikatom imaju taksativno pobrojane oblasti u kojima se ne smije prekidati rad porodična djelatnost, stomatološka, fizijatrijsku, na hronična oboljenja, propisivanje lijekova u hroničnoj terapiji, na vakcinaciju, na sistematske preglede“, kazao je ranije Kulić.

Zdravstvenim radnicima ponuđena je mogućnost da se pregovori nastave u martu 2020. godine, a da se potpiše kolektivni ugovor po sadašnjim uslovima.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo prim. dr. Edo Selimić najavio je da je Sindikat i dalje spreman za pregovore.

Predsjednik Sindikata kazao je da je kantonalna vlast povećala izdvajanje za zdravstvo i to na način da su iz budžeta od milijardu i 50 miliona maraka izdvojili samo deset miliona maraka.

Selimić je podsjetio i na to da kada je bio posljednji generalni štrajk rađeno 80 posto posla. Tvrdi da je za njihove zahtjeve dovoljno 29 miliona maraka, a ne 31 milion maraka kako tvrdi ministar finansija u Vladi KS Amel Kovačević.

(fokus.ba)

Vezane vijesti
BiHVijesti

DUGOROČNA PROGNOZA: Accuweather tvrdi da će Balkan prekrtiti obilni snijeg - na proljeće!

Vijesti

SRBINOVSKI: BALKANSKE ZEMLJE U NATO-U SU GARANCIJA TRAJNE STABILNOSTI

Vijesti

KAZNE SU DRASTIČNE; Policija RS-a poslala ozbiljno upozorenje građanima Republike Srpske: „Ne činite to nikada, u protivnom…“

Vijesti

ZA BRUKU I SRAMOTU BANJALUČKIH VLASTI ZNA CIJELI SVIJET: 700 dana "Pravde za Davida", nakon poruke Lepiru i Vreći stigle su drastične kazne...