BiHVijesti

Stranka demokratke akcije zatražila formiranje rezervnog sastava policije u FBiH

Stranka demokratke akcije zatražila je od svojih kadrova u svim nadležnim institucijama i tijelima da pokrenu inicijativu za popunu i opremanje aktivnog sastava policije u Federaciji BiH i kantonima u skladu sa trenutno važećim standardima, saopćeno je iz ove stranke.

Istovremeno je zatraženo da se zvanično pokrenu procedure za izmjene zakona u FBiH i kantonima kojima će se omogućiti uvođenje rezvernog sastava policije.

S obzirom da su se MUP entiteta RS i Narodna skupština RS oglušile na upozorenja i apele domaćih i dijela međunarodnih zvaničnika, te utvrdile nacrt zakona kojima će rezverni sastav policije biti uveden u entitetu RS, ovakav odgovor smatramo nužnim i jedino ispravnim, kako se ne bi narušio balans policijskih snaga u entitetima.

Očekujemo od ostalih političkih stranaka u FBiH da se pridruže i podrže ovu inicijativu.

SDA će, također, poduzeti sve zakonske mogućnosti da se iz novog zakona u entitetu RS ukloni odredba o tzv. legendiranju, koja bi omogućila izdavanje lažnih bh. dokumenata za navodno izvođenje policijskih akcija. Takva odredba protivna je važećim zakonima i policijskim standarima, a njome bi se omogućile brojne zloupotrebe i narušila sigurnost, stoji u saopćenju SDA.

(www.fokus.ba)

Vezane vijesti
BiHVijesti

Hercegovina dobija autoceste duge 52,7 km na pet dionica

Vijesti

DIREKTOR HRVATSKE TAJNE POLICIJE KRITIKOVAO MEKTIĆA: "Optužuju nas iz BiH o angažovanju islamista, znate šta je to..."

BiHVijesti

Berin Alagić, novi direktor "Toplana", dolazi sa mjesta direktora u "Bosnalijeku" gdje mu je oca Bernardina u Nadzorni odbor postavio Nermin Nikšić

BiHVijesti

Donosimo prognozu vremena za naredna četiri dana…