SvijetVijesti

STIGLA I ZVANIČNA POTVRDA: Odoboren lijek za oboljele od Covida-19, ali ko će ga moći kupiti po ovakvim cijenama?

Evropski regulator uslovno je odobrio upotrebu antivirusnog lijeka remdesivira za oboljele od Covid-19, što je prvi lijek koji je dobio preporuku na Starom kontinentu.

Evropska agencija za lijekove (The European Medicines Agency, EMA) objavila je u četvrtak da je njen odbor CHMP (human medicines committee) preporučio primjenu remdesivira kod odraslih osoba i djece od 12 godina starosti, a kod kojih je dijagnosticirana upala pluća koja iziskuje primanje kisika, prenosi Hayat.ba.

Cijena lijeka u Evropi još nije poznata.

U Sjedinjenim Američkim Državama remdesivir bi mogao da košta do 5.080 dolara po tretmanu, a generički lijek indijskog proizvođača mogao bi da se prodaje po cijeni između 5.000 do 6.000 rupija što je od 66,13 do 79,35 dolara. Uslovno zeleno svjetlo EMA-e znači da ljekari mogu da prepišu remdesivir, koji će se u Evropi zvati “Vekluri” kada ga odobri Evropska komisija, a ona obično slijedi preporuke CHMP-a.

(S.B)

loading...
Vezane vijesti
BiHSvijetVijesti

STIŽE I GIGANT IZ ŠVEDSKE: H&M otvara prvu prodavnicu u BiH, sve teče po planu…

BiHVijesti

LUKAČ OTVORENO PRIJETI ČAMPARI I VILIĆU

RegijaVijesti

Demonstranti palili policijska vozila i kontejnere, provalili u zgradu Skupštine, Vučić na ulicu izveo konjicu; Pogledajte kako specijalci mlate vlastiti narod (VIDEO)

SvijetVijesti

SVAK NA SVOJU STRANU: Razlaz Williama i Harryja definitivan je i što se tiče majčinog novca