LifestyleZdravlje

ŠTA NE VALJA JESTI NA PRAZAN STOMAK

Čak i da nemate osetljiv želudac, postoje namirnice koje će mu teže “pasti” ujutro, odnosno kad je prazan, pa bi ih trebalo izbjegavati.

Među njima su sirovo voće i povrće, koje je, iako bogato vitaminima i mineralima, teško svarljivo na samom početku dana.

Jogurt, ma koliko bio zdrav zbog dobrih bakterija koje sadrži, ne uspijeva da ih “progura” do crijeva, jer ih prethodno “ubije” kisjelina koju stvara prazan želudac.

Međutim, situacija se mijenja ako u njega ubacite orašaste plodove ili nekoliko kašika ovsenih pahuljica. Iscijeđeni sok pomorandže takođe nije dobar izbor za jutro.

Citrusni plodovi – limun, narandže, grejpfrut, mandarine – puni su vitamina C. Međutim, kisjelina koju sadrže može da napadne sluznicu i izazove bolove u ustima i grlu.

loading...

Paradajz je pun vitamina i antioksidansa. Međutim, ako ćete samo njega da jedete za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom može da izazove jake bolove u želucu.

Gazirana pića na prazan želudac mogu da smanje dotok krvi u želudac i da oštete sluznicu. Većina gaziranih napitaka sadrži kofein i veliku količinu šećera, koji udruženo izazivaju pojačano lučenje želudačne kiseline.

Kao što svi već znaju – gazirana pića treba izbjegavati uvijek, ali ako baš morate da ih pijete, barem nemojte ujutro.

Vezane vijesti
LifestyleZdravlje

JELA JE DNEVNO TRI HURME UMJESTO SLATKIŠA: PROMJENE U ORGANIZMU SU ODMAH VIDLJIVE

LifestyleZdravlje

NAMAZALA JE CRVENI LUK NA VRAT I OSTAVILA CIJELU NOĆ: KADA JE OTIŠLA KOD LJEKARA, REKAO JOJ JE ŠTA JE TAKO IZLIJEČILA

LifestyleZdravlje

PRAVILNOM ISHRANOM UBLAŽITE TEGOBE

LifestyleZdravlje

JEDITE ŠTO VIŠE PLAVOG VOĆA: EVO ZAŠTO!