RegijaVijesti

Srbija obilježila 20. godišnjicu NATO bombardovanja

Srbija obilježava Dan sjećanja i 20. godišnjicu početka zračnih udara NATO na teritorij tadašnje SR Jugoslavije, započetih 24. marta, a okončanih 10. juna 1999. godine.

Glavna državna ceremonija započela je na gradskom trgu u Nišu u 19,45 sati, simbolično podsjećajući na vrijeme kad su na Jugoslaviju prije dva desetljeća pale prve bombe zapadne vojne alijanse.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je kako je bezbroj puta bio u Nišu, ali da nikada nije sanjao da će ovoliko ljudi vidjeti u ovom gradu, što govori da je Srbija postala “neka drugačija zemlja”, piše Kurir.

“Vaš slobodarski duh je natjerao nas da budućnost možemo graditi samo čuvajući slobodu i mir”, rekao je predsjednik Srbije pa podsjetio na riječi Martina Luthera Kinga rekavši: “Nećemo pamtiti riječi naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja”.

Tokom govora je zaplakao. “Niko nije odgovarao za zločine, srpski civili bili su za NATO samo greška. Za nas oni nikad neće biti greška ni otići u zaborav. Dvije i po hiljade života nećemo i ne smijemo zaboraviti. Greška su oni koji su ih ubili. To Srbija danas smije i mora reći, jer ma koliko radili protiv nje, Srbija je jača i snažnija nego što je ikada bila. 20 godina poslije bombardovanja, budućnost je naša obaveza”, poručio je Vučić kroz suze, piše Kurir.

loading...

Emotivni trenutak pogledajte od 1:23:30 minute.

Vezane vijesti
SvijetVijesti

NAJSTARIJI ZANAT TRPI: Seksualne radnice traže ponovno otvaranje bordela u Njemčkoj!

RegijaVijesti

HRVATSKA NOVINARKA OTKRILA SVOJE ISKUSTVO SA VIRUSOM

RegijaVijesti

Vodeći slovenački mediji prenijeli reakciju na provokaciju Janeza Janše; Pljušte optužbe na račun premijera

RegijaVijesti

Ogromne brojke, epidemiolozi na izmaku snaga