RegijaVijesti

Srbija da poruči BiH da je naseljavanje srpske zemlje migrantima neprihvatljivo

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Miodrag Linta pozvao je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije da jasno poruči Sarajevu da je nedopustivo da se migraniti naseljavaju u srpskim naseljima u Federaciji BiH.

– Apsolutno je neprihvatljivo da se migrantski kampovi formiraju u srpskim naseljima kao što su Medeno Polje, Lipa ili bilo kom drugom na području FBiH odakle su Srbi protjerani – naveo je Linta.

Linta je istovremeno zatražio da Vijeće ministara u tehničkom mandatu poništi odluku gradskog vijeća Bihaća o izgradnji prihvatnog centra za migrante u srpskom selu Lipa, prenosi “Srna”.

On smatra da je namjera vlasti Bihaća i Unsko-sanskog kantona da pošalje jasnu poruku malobrojnim srpskim povratnicima u FBiH da nisu dobrodošli i da se ponovo isele sa svojih ognjišta, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Linta je ukazao da je opravdana sumnja da postoji plan pojedinih centara moći u Sarajevu da se migranti trajno nasele u srpskim naseljima u FBiH i uzurpiraju srpsku zemlju i drugu imovinu.

loading...

– Potpuno je jasno da bi nasilno naseljavanje migranta u srpska naselja značilo još jedno u nizu kršenja Dejtonskog sporazuma i dodatno širenje nepovjerenja između srpskog i bošnjačkog naroda – poručio je Linta.

(haber.ba)

Vezane vijesti
RegijaVijesti

HRVATSKI NAUČNIK GORDAN LAUC ŠOKIRAO JAVNOST

RegijaVijesti

PLENKOVIĆ NAPAO BRNABIĆKU ZBOG IZJAVE O GENOCIDU U SREBRENICI..

BiHVijesti

DISKRIMINACIJA ZVANIČNOG ZAGREBA: Bosanci i Hercegovci najavljuju bojkot hrvatskog mora: "Mi smo svi ljudi isti, bilo sa bh. pasošom ili putovnicom"

BiHVijesti

Dodikov ministar prijeti Draganu Mektiću zbog objave na Twitteru!