Zdravlje

RUSA, ROSOPAS – lijek protiv teskih oboljenja jetre

Loading..

Ako se zna da je rusa – narodna imena: rosopas, zuta trava i zmijino mlijeko – u starim knjigama o ljekovitom bilju nazivana milost Gospoda, Marijina trava, Boziji dar, zlatni korijen i korijen za oci, moze se zamisliti kakav je veliki ugled u sirokim narodnim masama imala ljekovita biljka koja se danas smatra otrovnim korovom. Razlog odbojnosti koja u nase vrijeme postoji prema njoj mogu da objasnim samo tako da su nastankom industrije lijekova sve visoko vrijedne ljekovite biljke protjerane zato da bi se narod odvratio od njih i koristio sinteticke lijekove.

Rusa je razgranta biljka visoka 30 – 80 cm koja cvjeta od maja do kraja ljeta i u jesen. Listovi su nazubljeni i slicni su listovima hrasta. Iz stabiljke i korijena tece narandjastozuti gusti sok. Rusa mahom raste na juznim obroncima suma, na potpornim zidovima, tarabama i na sutu. Koliko god da je ljeto susno a juzne padine suma isusene, iz biljke uvijek tece velika kolicina gustog narandjastozutog soka. Rusa se moze naci i zimi kada snijeg prekrije sve, ako je prethodno otkriveno njeno staniste.

Ova biljka ima sposobnost da prociscava krv i da stvara crvena krvna zrnca, te bih je zato, pomijesanu sa koprivom i izdancima zove, preporucila kod leukemije. Da bi se postigao uspjeh, neophodno je dnevno piti najmanje dvije litre caja od navedene mjesavine.

Rusa je pouzdani lijek protiv teskih oboljenja jetre ako se upotrijebi u homeopatskoj formi. Odlicna je i za metabolizam jer prociscava krv i jetru. Ova ljekovita biljka se s uspjehom upotrebljava za lijecenje oboljenja zuci, bubrega i jetre. Stavljena u vino (30 g ruse zajedno sa korijenom drzati dva do tri sata u pola litre bijelog vina),, veoma brzo lijeci zuticu. Preporucuje se i kod hemoroida pracenih peckanjem u zavrsnom crijevu i kod probadanja i bolova pri mokrenju, kao i kod zujanja u usima. U ovim slucajevima moze se dnevno piti dvije do tri solje caja, u gutljajima (caj ne treba kuhati, samo ga popariti). Spolja se upotrebljava protiv zlocudnih bolesti koze, kurjeg oka, bradavica i neizljecivih lisajeva. Od ovoga caja postepeno nestaju siva mrena i roznate mrlje na ocima. Sok od rosopasa pomaze cak i kada dodje do odvajanja roznjace i krvarenja iz roznjace. List se opere, pa se mehka peteljka smrvi trljanjem izmedju navlazenog palca i kaziprsta.

Ovako dobijenom tecnoscu kaziprstom se premazu uglovi zatvorenih ociju. Iako oci nisu direktno namazane, tecnost ce dospjeti u njih. Ovo se odnosi na sivu mrenu, oslabljeni vid i, preventivno, na zdrave oci ako se mnogo naprezu. Meni samoj to veoma prija kada u nocnim satima sredjujem prispjelu postu. Posto tada jako naprezem oci, iz baste donesem list ruse i uglove ociju namazem njenom tecnoscu onako kako je navedeno. Svaki put imam prijatan osjecaj kao da je neka koprena skinuta sa mojih ociju. U homeopatiji postoji nacin an koji se od rosopaca spravlja tinktura koja se kod navedenih bolesti uzima dva do tri puta dnevno, 10 do 15 kapi u malo vode.

Ima nekoliko godina kako su mi pricali o jednoj seljanci koja je pod desnim ocnim kapkom imala crveni izrastaj velicine jagodice malog prsta. Ocni ljekar koji je zeni trebalo da prepise naocari i kojem se stvar nije svidjala – izrastaj je imala vec sedam ili osam godina a da joj nije pricinjavao tegobe – uzeo je isjecak i poslao ga na analizu. Bila je rijec o raku koze. Za mladu zenu je to – mozete vec zamisliti – bio uzasan sok. Posto je njena porodica pripaadala krugu nasih poznanika, imala sam prilike dsa joj skrenem paznju na rusu. Bio je februar, a zima, na srecu blaga. Rusa obicno prezimi i ostaje zelena. Savjetovala sam joj da biljku iz baste presadi u saksiju kako bi joj bila pri ruci, te da oboljelo mjesto pet do sest puta dnevno maze narandjastozutim sokom. Posto je izraslina bila na oku, rekla sam joj i to da je ova biljna tecnost bezopasna za oci. Savjetovala sam joj da jednom mjesecno ide u Linc na zracenje, kao sto joj je ljekar odredio, mada se zracenjem kancerozna izraslina ne moze unistiti nego, naprotiv, moze doci do razaranja zdrave koze a cesto i kostiju. Tacano pred bozic, veoma sam se obradovala kada sam saznala da je zlocudna izraslina nestala. Kada je zena dosla kod mene, odma na vratima mi je pala u zagrljaj. Ocni ljekar kod kojeg je se lijecila zacudjeno ju je pitao sta je to radila. Na njen odgovor da je jendom mjesecno isla na zracenje u Linc, rekao je: “Ako je to zaista od zracenja, onda je pravo cudo.” Jos mi je ispricala da psihicki ne bi izdrzala da gleda do kostiju razjedena lica drugih pacijenata, koje je vidjala na terapiji, da joj ja pred njena putovanja nisam ulivala onoliko snage, vjere i samopouzdanja. Zato molim sve vas koji citate ove redove: pomozite i vi ako naidjete na isti slucaj i postedite svoje bliznje strasnog kraja. U nase vrijeme ekoloske zagadjenosti sve cesce se dogadja da se zapaljena i odjednom natekla bradavica pretvori u rak koze.

Maljavost lica i pojacana maljavost nogu i ruku kod zena ukazuje na poremecaj rada bubrega. Pogodjena mjesta treba maziti sokom od rosopasa koji se dobija cijedjenjem u sokovniku (u frizideru, svjezi sok moze da se cuva i do pola godine); sok se nekoliko sati ostavi na kozi da ga ona upija. a posle toga se ispere blagom sapunicom pa se koza, posto se malo isusila, namaze mascu od nevena ili uljem od kamilice ili od kantariona (vidi nacine upotrebe). Uz to valja sporevesti kuru cajem od koprive pijuci najmanje tri do cetiri solje caja rasporedjenog na cijeli dan i primjeniti sjedece kupke od rastavica kako bi se time poboljsala prokrvljenost bubrega.

Jedan poznanik iz okoline Majnca je u svojim svakodnevnim setnjama upotrebljavao sok od ruse kako je navedeno. Pri tom ga je pratio njegov vjerni vucjak, ne vise mlad. Jednom je sokom od ruse premazao oci psa, sto je ovome naizgled stvarno prijalo, je je svaki put, kada bi njegov gospodar upotrebljavao sok od ruse, sjeo pred njega gledajuci ga molecivo.

U jednoj parohiji u Gornjoj Austriji, gdje sam u novembru odrzala predavanje, upoznala sam jednog paroha koji je nosio naocare. Kada sam u februaru ponovo dosla, vise ih nije nosio. Kako je parohg sam ispricao, od novembra je svakodnevno slijedio moj savjet u vezi sa sokom od ruse. Osim toga, po njegovim rijecima, sada vidi mnogo bolje nego ranije sa naocarima. Tada je listove ruse morao da bere ispod snjeznog pokrivaca. Ovo navodim zato da bih pokazala da se neke ljekovite biljke u svjezem stanju mogu naci cak i zimi kada je sav biljni svijet naizgled mrtav.

NAČINI UPOTREBE RUSE

Loading..

Čaj: jedna ravna mala kasika popari se sa cetvrt litre vode.

Svjezi sok: oprane listove, stabiljke i cvjetove, jos vlazne, iscijediti u sokovniku (za spoljnu upotrebu)

Tinktura: kao homeopatsko sredstvo, prodaje se u apoteci

Vino sa rusom: 30 g ruse, zajedno sa korijenom, preliti sa pola litre bijelog vina i ostaviti 1 do 2 sata. Potom procijediti i piti gutljaj po gutljaj.

(Marija Treben)

Vezane vijesti
Zdravlje

TAJNA DUGOG ŽIVOTA: Naučnici otkrili tri sastojka koja produžuju život i usporavaju starenje

Zdravlje

KORISNO I JEDNOSTAVNO: Mirisni osvježivač zraka koji dezinficira prostor; sami ga izradite...

Zdravlje

ZAČEPLJEN NOS MOŽE IZAZVATI GLAVOBOLJU, INFEKCIJE I UPALE

Zdravlje

ŠTA UZROKUJE HERPES?