BiHVijesti

Rudari ispred Vlade FBiH, saobraćaj obustavljen: “Dole Vlada, lopovi”

Rudari koji pripadaju koncernu Elektroprivrede BiH započeli su protest u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Oni su blokirali cestu ispred zgrade Vlade, a saobraćaj je obustavljen.

Reporter na licu mjesta javlja da je došao veliki broj komorata, a do sada se u Sarajevu pojavilo 10-tak autobusa.

Oni uzvikuju “dole Vlada” i “lopovi, lopovi”.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, kaže da rudari traže uvjete za primjene kolektivnog ugovora za Zenicu i Brezu.

“Ukoliko danas nešto ne riješe idemo u štrajk 13. septembra u Zenici i Brezi, a 23. septembra idemo u generalni štrajk”, rekao je Husić.

Rudari su odluku da krenu na proteste i štrajk zauzeli nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi FBiH, kada nije pronađeno zadovoljavajuće rješenje za nezavidnu situaciju u kojoj su se našli rudnici Zenica i Breza.

Njima je, podsjetimo, prošle sedmice Porezna uprava FBiH uputila konačana rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM, nakon čega su zenički komorati u petak obustavili proizvodnju.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su Nermin Džindić, federalni ministar energije i rudarstva, Šerif Isović, direktor Porezne uprave BiH, Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH, te menadžmenti ovih rudnika.

Autor: R. I.

Vezane vijesti
RegijaVijesti

Brutalna poruka Bošnjaka iz Sandžaka Aleksandru Vučiću…

RegijaVijesti

MUŠARCEM KOJI JE BESRAMNO UKRAO NOVAC IZ KUTIJE ZA HUMANITARNU POMOĆ

BiHVijesti

OD POSLJEDICA KORONAVIRUSA PREMINUO POZNATI RUKOMETNI SARADNIK SAMIR ZUBOVIĆ

BiHVijesti

Evo ko su opozicioni kandidati za načelnike općina u Republici Srpskoj