SvijetVijesti

PUKLA SVAĐA NA G7, PALE TEŠKE RIJEČI: “Vi ste kolonizatori! Lagali ste u Osaki! Nadvija se ‘crni oblak'”

– Naša kuća je u plamenu, bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G-7… razgovaraćemo o tom problemu – napisao je francuski predsjednik na “Tviteru”.

Samit sedam ekonomski najrazvijenih zemalja svijeta održava se ovog vikenda u francuskom atlantskom ljetovalištu Bijaricu, u klimi napetosti zbog požara u Amazoniji i mogućih sukoba između altermondijalista i policije na marginama ovog skupa. Domaćin Samita G-7 francuski predsednik Emmanuel Macron je upozorio da požari koji haraju brazilskom Amazonijom predstavljaju “međunarodnu krizu” i pozvao članice G-7 da razgovaraju o tom problemu na Samitu ovog vikenda.

Ogorčen zbog požara u Amazoniji, Macron je već juče izjavio da Francuska više ne može da podržava sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja Merkosura (Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj) i EU zbog toga što Brazil ne poštuje angažman o zaštiti amazonskih šuma. To se pre svega odnosi na period otkako je na vlasti predsednik Žair Bolsonaro, a pale su, s tim u vezi, i dosta teške reči.

Amazonija

– Imajući u vidu ponašanje Brazila posljednjih sedmica, predsjednik Republike može samo da konstatuje da ga je predsjednik Bolsonaro slagao tokom Samita G-20 u Osaki – neobično jako je glasilo saopštenje Jeliseja u vezi sa angažmanom brazilskih vlasti u vezi s klimatskim promjenama.

Samit G7

Bolsonaro nije ostao dužan, pa je preko “Tvitera” poručio da Macron ima kolonijalistički mentalitet, jer je francuski predsjednik na dnevni red Samita stavio temu požara u Amazoniji. Situacija je, u međuvremenu, dodatno eskalirala:

– Brazilska vojska spremna je da odbrani prašumu Amazonije. Za one nesmotrene, koji insistiraju na očuvanju svrhe brazilske Amazonije, ne pravite grešku, vojnici će uvijek biti spremni da brane i odbiju svaku vrstu prijetnje – izjavio je komandant oružanih snaga Brazila Edson Leal Pužol, dok se povećava međunarodni pritisak na tu zemlju i traži veća akcija u borbi protiv šumskih požara.

loading...

Amazonija

I Macron i generalni sekretar UN Antonio Guteres ranije su na “Tviteru” izrazili zabrinutost zbog rekordnog broja požara koji su zahvatili Amazoniju, uništavajući šumu koja je bedem svijeta u borbi protiv klimatskih promjena.

Samit G7

– Naša kuća je u plamenu, bukvalno. Gori Amazonija, pluća naše planete koja proizvode 20 odsto kiseonika. To je međunarodna kriza. Članice G-7… razgovaraćemo o tom problemu – napisao je francuski predsjednik na “Tviteru”.

Brazilski predsjednik Bolsorano je ljutito odgovorio da zemlje koje doniraju novac za zaštitu šuma u Amazoniji, koje su ove godine zahvatili nezapamćeni požari, ne rade to iz milosrđa, već da bi se mješale u unutrašnje stvari Brazila.

Amazonija

Strah od “crnog bloka”

Već za danas se spremaju velike demonstracije pozivom na građanske neposlušnosti. Namjera manifestanata je da okupiraju sedam gradskih trgova, u atmosferi kada ideje pokreta “žutih prsluka” i dalje tinjaju u Francuskoj. Naročit strah vlada zbog pojave pripadnika “Crnog bloka”, antiglobalističke ljevičarske organizacije čiji pripadnici lome sve pred sobom, a svjesno stupaju i u konfrontaciju s policijom. Mir čuva 12.000 policajaca.

(fokus.ba)

Vezane vijesti
BiHVijesti

NA SNAZI OD SUTRA: Krizni štab FBIH donio novu NAREDBU!

BiHVijesti

DOKTOR TOKIĆ O TOME KAKO KORONA UTJEČE NA ONE KOJI SU PREBOLOVALI TUBERKULOZU: BIJELI LUK ZNAČAJAN ZA ZDRAVLJE

BiHVijesti

KOMŠIĆ SE PRIDRUŽIO POZIVU MC SREBRENICA O POKRETANJU ISTRAGE O VIŠKOVIĆU

BiHVijesti

ŠOKANTNO; ISTRAGA OBJAVILA VIDEOISKAZ ZAŠTIĆENOG SVJEDOKA TUŽILAŠTVA BiH: Kako je Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica…