BiHVijesti

Probijen tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara

U okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, danas je konačno probijen tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara.

Vrijednost ugovora je 23.057.197,66 maraka s PDV-om.

Po riječima direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića, rok izvođenja je dvije godine, a radovi su počeli u oktobru prošle godine.

– Očekivanja su da će sredinom sljedeće godine u maju kompletni radovi na tunelu biti završeni – kazao je on.

Ugovore za izgradnju tunela dobili su na međunarodnom tenderu Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar.

Kompletna cesta Stolac-Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine. Time bi konačno jedini bh. grad na moru – Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojasnio je kako je riječ o prirodnoj prepreci između Neuma i Stoca, odnosno između Jadranske obale i ostatka FBiH.

– Ovo je vrlo značajan poduhvat i nadam se da će se u naredne dvije godine ostvariti taj san koji sanjamo od Austrougarske, tj. da istupimo neumskom zaljevu slobodno i bez graničnih prelaza – izjavio je nakon obilaska tunela premijer Novalić.

 

Ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Denis Lasić, ističući značaj pojekta, odnosno dugo najavljivane ceste Neum-Stolac, pojasnio je da projekt ide znatno bržom dinamikom, tri mjeseca prije predviđenog.

– To samo još jednom pokazuje ozbiljnost rada te se zahvaljujem svim ljudima na terenu koji su najviše doprinijeli ovom projektu – poručio je federalni ministar.


Načelnik Neuma Živko Matuško istaknuo je kako će cesta duga 48,8 kilometara, olakšati i skratiti putovanje do Neuma, i to će, u svakom slučaju, poboljšati turistički položaj Neuma.

Inače, potpisan je ugovor i za izgradnju dionice Drenovac- Stolovi dužine 8,7 km. Posao vrijedan 17 miliona maraka, a dobio ga je konzorcij kojeg čine mostarski HP Investing i Putovi Grude, a rok za završetak te dionice je 16 mjeseci.

Osim toga raspisan je i tender za izgradnju dionice Broćanac-Prapratnica, do ulaza u Tunel Žaba, u dužini od 3,5 km, s dvije petlje u Babinom dolu i Oštrovcu, a rok za dostavljanje ponuda je 25. jula.

Federalna vlada je za gradnju ceste Neum – Stolac, koja je dio programa gradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, izdvojila 40 miliona eura.

(fokus.ba)
Vezane vijesti
RegijaVijesti

I Beograd ima svog “torabija”: Udara ljude po leđima, kažu da im je bolje

BiHVijesti

Na službenim putovanjima, koja se finansiraju iz budžeta BiH, glavna državna tužiteljica BiH koristi pasoš Hrvatske

BiHVijesti

Kolona na graničnom prijelazu Gradiška duga 300 metara

BiHVijesti

Vojni helikopteri BiH u privatnim i šverc desantima: Za koga se obavljaju komercijalni letovi?