LifestyleZdravlje

PRIDRŽAVAJTE SE OVOGA I IZGUBIĆETE KILOGRAME

Balans između gojenja i gubljenja kilograma u najvećoj mjeri zavisi od onoga što jedete i od toga koliko ste fizički aktivni, ali mnogi zapostavljaju jedan veoma bitan faktor.

Naime, studija koju su sproveli naučnici sa Vanderbiltovog univerziteta, u Nashvileu u SAD, ustanovila je nije bitno samo koliko kalorija unosite, nego i da vrijeme u koje ih unosite određuje koliko kalorija ćete uspjeti da sagorite, piše Science Daily.

Vaš biološki sat i san utiču na to na koji način vaš organizam obrađuje hranu, pa se efektivnost u sagorijevanju masti mijenja u zavisnosti od doba dana. Cirkadijalni ritam vašeg tijela programiran je da sagori mast tokom spavanja, pa kada preskočite doručak i umjesto toga jedete kasno uveče, odlažete sagorijevanje masti.

loading...

Istraživači su nadgledali metabolizam sredovječnih i starijih osoba u laboratorijskim uslovima tokom dvije sesije u trajanju od 56 sati. U svakoj od sesija, ručak i večera su služeni u isto vrijeme, u 12:30 i 17:45, ali se vrijeme trećeg obroka razlikovalo.

Nekima je davan doručak u 8:00, dok su drugi dobijali podjednako hranljiv obrak u 22:00, a tokom noći obe grupe provodile su isti broj sati u spavanju.

Iako se količina obroka ni aktivnsot subjekata nisu razlikovali, ispostavilo se da su oni koji su jeli kasno uvečer sagorijevali manje masti nego oni koji su treći obrok imali ujutru.

To je istraživače dovelo do zaključka da vrijeme obroka u toku dana značajno utiče na to koliko kalorija ćemo sagorjeti, a koliko skladištiti, zbog čega su još jednom podvukli važnost doručka.

(hayat.ba)

Vezane vijesti
LifestyleZdravlje

TAJNA STARA 2.000 GODINA: Ovu čudesnu biljku zaobilazimo u širokom luku, a pojma nemamo kako na svijetu ne postoji bolji čistač jetre…

LifestyleZdravlje

KONZUMIRANJE JOGURTA MOŽE POMOĆI U SPREČAVANJU NASTANKA RAKA DEBELOG CRIJEVA

LifestyleZdravlje

ARHEOLOZI SU DOKAZALI: MIŠEVI SU DOVELI MAČKE U NARUČJE LJUDI

LifestyleZdravlje

GENIJALAN RECEPT ZA GRUBE RUKE, ISPUCALE PETE, KURJE OČI I KRIVE NOKTE NA NOGAMA: OBAVEZNO ZAPIŠITE