SvijetVijesti

POMPEO TEŠKO OPTUŽIO KINU: “Kineski konzulat u Houstonu bavi se krađom

Tokom govora u predsjedničkoj biblioteci Richard Nixon u Yorba Lindai, u Californiji, američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da je kineski konzulat u Houstonu u Texasu “centar špijunaže i krađe intelektualne svojine”.

Kina je “opljačkala našu vrijednu intelektualnu svojinu i trgovinske tajne, koštajući nas milione poslova širom Amerike. Isisala je lance snabdijevanja van Amerike, a zatim dodala mehanizam robovlasništva”, dodao je Pompeo, primjećujući da se jedan NATO saveznik neće suprotstaviti Kini.

,,Saveznička plašljivost će naštetiti njegovom narodu, kao što pokazuje istorija“, dodao je državni sekretar, ne otkrivajući na kojeg saveznika misli.

“Ako sada pokleknemo, djeca naše djece ostat će na milosti Komunističke partije… Ali ovdje nije stvar u zadržavanju. Ne kupujte to. To je složen izazov”, dodao je Pompeo aludirajući na činjenicu da Kina igra veliku ulogu u globalnoj ekonomiji.

“Čuvanje naših sloboda od Komunističke partije Kine je misija našeg vremena”, dodao je Pompeo.

loading...

Tokom svog govora, Pompeo je kinesku multinacionalnu tehnološku kompaniju Huawei nazvao “prijetnjom nacionalnoj bezbjednosti”.

“Prestali smo da se pravimo da je Huawei nevina telekomunikacijska kompanija. Nazvali smo je onim što jeste – prijetnjom po nacionalnu bezbjednost – i preduzeli smo odgovarajuće mjere”, primijetio je Pompeo.

Američka vlada u utorak uveče naložila je kineskim diplomatama da u roku od 72 sata zatvore konzulat zemlje u Houstonu.

“Kina se godinama angažuje u masovnim operacijama špijuniranja i uticaja na području Sjedinjenih Država protiv zvaničnika američke vlade i američkih građana”, izjavio je u utorak glasnogovornik State Departmenta Morgan Ortagus.

Ambasada Narodne Republike Kine u SAD u srijedu je odluku američke vlade da zatvori konzulat u Houstonu nazvala “političkom provokacijom”.

“Oštro osuđujemo i odlučno se protivimo naglom zahtjevu za zatvaranjem kineskog generalnog konzulata u Houstonu”, izjavila je ambasada na Twitteru u srijedu. “Ovo je politička provokacija. Pozivamo SAD da odmah povuče ovu pogrešnu odluku. U suprotnom, Kina će morati da odgovori legitimnim i potrebnim potezima.”

Vezane vijesti
RegijaVijesti

Brutalna poruka Bošnjaka iz Sandžaka Aleksandru Vučiću…

RegijaVijesti

MUŠARCEM KOJI JE BESRAMNO UKRAO NOVAC IZ KUTIJE ZA HUMANITARNU POMOĆ

BiHVijesti

OD POSLJEDICA KORONAVIRUSA PREMINUO POZNATI RUKOMETNI SARADNIK SAMIR ZUBOVIĆ

BiHVijesti

Evo ko su opozicioni kandidati za načelnike općina u Republici Srpskoj