BiHVijesti

Politički aktivist iz Hrvatske Pero Mrnarević odao je danas počast žrtvama u Ahmićima

Poznati politički aktivist iz Hrvatske Pero Mrnarević odao je danas počast žrtvama zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici hrvatskih postrojbi u Ahmićima 16. aprila/travnja 1993. godine.

Kako je istaknuo Mrnarević, ovim humanističkim činom želio je odati počast nevinim žrtvama i pokazati da postoje građani Hrvatske koji se ne slažu sa politikom koju provode najviši predstavnici izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, a kojom se umjesto suosjećanja sa žrtvama, prijateljskog odnosa i partnerstva prema Bosni i Hercegovini, aktivno zagovara politika podjele BiH, kroz podršku presuđenim ratnim zločincima i koaliranjem sa snagama koje i dalje destabiliziraju BiH, piše N1.

“Potrebno je da kreatori politike napokon prestanu ignorirati glas građanske i razumne Hrvatske koja želi živjeti u miru, poštovanju i ljubavi sa svojim susjedima. Put prema tim idealima vodi kroz katarzu, a ona podrazumjeva suočavanje s vlastitim pogreškama, preuzimanje odgovornosti za počinjenje zločine u ime pogrešne politike, a koja je pravosnažnom presudom Tribunala u Hagu okarakterizirana kao ‘udruženi zločinački poduhvat’. U konačnici, potrebno je i doista raskrstiti sa kontinuitetom politike podjele BiH.

Ovdje u Ahmićima, gdje je ta politika pokazala svoje najgore lice, gdje je 116 osoba, od kojih čak 32 žene i 11 djece i najmlađom tromjesečnom bebom zvjerski masakrirano, gdje su cijele familije izbrisane samo zbog drugačijeg obiteljskog imena i imena Boga kojem se mole, želim proponentima zločina poručiti ‘Ne u moje ime!'”, kazao je Mrnarević.

Tokom posjete Ahmićima Mrnarević je obišao mezarje u Vitezu na kome su sahranjenje žrtve zločina, Spomen obilježje u Ahmićima i širi lokalitet sela, gdje je u razgovoru sa preživjelim upoznao sa detaljima životnih priča i teških ljudskih sudbina.Pero Mrnarević je javnosti u susjednoj Hrvatskoj, ali i BiH poznat kao nezavisni intelektualac, umjetnik, ali i predani građanski i politički aktivist. Još 2014. godine bio je jedan od sudionika akcije ‘Stajanje u znak sjećanja na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići’ na zagrebačkom Kaptolu. Beskompromisni je kritičar desnih stremljenja u aktuelnoj vlasti u Hrvatskoj, borac za ljudska prava i temeljne slobode.

Kao nezavisni kandidat priključio se Daliji Orešković i listi stranke START (Stranke antikorupcije, razvoja i transparentnosti) na trenutnim izborima za EU parlamentarne izbore. Trenutno radi kao voditelj umjetničkog programa na EU financiranom projektu ‘Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika’.

Vezane vijesti
BiHVijesti

DUGOROČNA PROGNOZA: Accuweather tvrdi da će Balkan prekrtiti obilni snijeg - na proljeće!

Vijesti

SRBINOVSKI: BALKANSKE ZEMLJE U NATO-U SU GARANCIJA TRAJNE STABILNOSTI

Vijesti

KAZNE SU DRASTIČNE; Policija RS-a poslala ozbiljno upozorenje građanima Republike Srpske: „Ne činite to nikada, u protivnom…“

Vijesti

ZA BRUKU I SRAMOTU BANJALUČKIH VLASTI ZNA CIJELI SVIJET: 700 dana "Pravde za Davida", nakon poruke Lepiru i Vreći stigle su drastične kazne...