Zdravlje

PITOMA NANA – lijeci bolove i grceve zeluca, crijeva, grceve materice i druge bolesti

Loading..

Gajena, paprena ili ljuta nana, metvica, metva, kao jeftina zacina i ljekarija

Ako ima svijeta koji ne poznaje tu blagodatnu travu; on neka je pozna medju slikama i neka je zasadjuje u izobilju svaki koji ima zive duse u kuci.
Pitoma nana je prava kulturna biljka. Visoka je oko pola metra i razgranata. Cvjetovi su joj sitni, ljubicastocrveni, u prsljenovima na gornjem dijelu stabiljke i grancica. List je tanak, po obodu zupcast, dugacak nekoliko cm, sa kratkom drskom. Cijela biljka je vrlo aromaticnog prijatnog mirisa. Kad se list zvace, najprije grije a zatim hladi.

Pitoma nana se gaji u cijelom svijetu, jer se sve vise trazi. Postoje razne sorte nane: evropske i americke; poticu od tzv. >crne nane< koja ima modre stabiljke i nerve. Bijela nana se manje trazi; ona ima svijetlozelene stabiljke i nerve.

U svijetu je cuvena engleska nana (Micam nana). Tamo je ona stara kulturna biljka, koja je pocela da se gaji krajem srednjeg vijeka. Iz Engleske se gajenje nane rasirilo svuda po svijetu. Pitoma nana se ne razmnozava sjemenom, nego korijenjem, dijeljenjem busova, odrezivanjem i sadjenjem vreze(stolona). Kad se mlada grancica sa 2-3 para lisca odreze i stavi u vodu, brzo se ozili pa moze da se posadi u zemlju. Nana, kad se jednom primi, slicno jagodi, brzo se siri i pokrije zemljiste mnogobrojnim izdancima. Kod nas, pored Morave, Save i dr rijeka, gaji se izvrsna nana. Za odgajivaca ljekovitog bilja nana je jedna od najkorisnijih biljaka, jer se uvijek trazi i dobro placa.

 

Od pitome nane, za pripremanje lijeka u domacinstvu, upotrebljava se list. On se bere po lijepom vremenu uoci cvjetanja ili u casu cvjetanja nane. U basti bere se rukom list po list i susi u tankom sloju, na promaji, u hladovini. Tada i tako ubran list je najljekovitiji i najbolji. Ako se ubere docnije, u ljeto ili pocetkom jeseni, nije tako dobar kao iz prve berbe.

Oni koji gaje pitomu nanu kao kulturnu biljku, kad dodje vrijeme berbe, zanju je kosom, zatim se isce skida rukom a ostatak (stabljika, cvijece, sitno lisce) upotrebljava se za destilaciju naninog ulja.

Krupan, zdrav list, dobro osusen da zadrzi sve dobre osobine mora se dobro zapakovati i cuvati na suhom i cistom mjestu, ali nikako duze od godinu dana, tj. do nove berbe.

U liscu pitome nane ima 1-2% etarskog ulja (trazi se najmanje 1%), zatim 6-12% tanina i gorke materije. Zbog ovih sastojaka lisce se i upotrebljava za lijek, za kuhanje odvara ili teja.

 

Metvica kao pice i kao oblog lijeci: proliv i bljuvanje, pa ma kako to jako bilo, bolove i grceve zeluca, crijeva, gadjenje u jelu, nemoci, groznicne i histericne napade, nervozne slabosti, podrigivanje i stucanje, glavobolju, trbobolju uopste, bolesti i grceve materice, neuredno vrijeme kod zena, i dr.

Loading..

Cim ko padne u te bolesti, odmah treba uzvratiti metvice jednu saku u pola litre vode. Odvar taj sprema se kao i drugi odvari. Piti treba po dvije, tri case toga teja u toku tri casa, sa nesto secera ili meda. Cim ispijes prvu casu, odmah uzmi obarenu metvu i privi onako toplu na zeludac i stegni se jako preko cijelog trbuha velikim salom ili carsafom. Tada treba da je bolesnik u postelji i miru. Za ddva-tri casa on ce ozdraviti od proliva, bljuvanja, grceva, zavijanja i probadanja u zelucu i crijevima. Za bolove materice nuzno je piti ne samo odvar njen i staviti oblog na bolno mjesto, nego treba jos uz to i da se ispira polni ud tim odvarom dnevno po dva puta.

Pisac ovih redaka padao je triput u Bukurestu u bolest litanja, bljuvanja i uzasne nemoci i groznice u isto doba, tako da je drzao da je kolera. U toku 5 sahati bljuvao je 7 puta uporedo sa strasnim prolivom. Iduci kuci iz varosi upotrijebio je i doktorski lijek protiv bljuvanja, pa tog istog casa bljuvao je i u samoj apoteci. Zbog grdnih bolova dovezen je kuci na kolicima. Cim je dosao, domacica ga je istrljala sircetom od ruze, kamforom i zejtinom, dala mu casu teja od metvice pitome i oblozila mu njome zeludac i povezala ceo trbuh, pa posle dva cas nestalo je i bolova, i groznice, i proliva, i bljuvanja i odvratnosti ka jelu. Uvece istoga dana pojeo je cetvrtinu pecene kokosi i jednu zdjelicu pilece corbe. Sutradan je izasao u varos na svojim nogama. Tako je bilo u svim slucajevima, koji se izredjase u nekoliko godina dana, zbog jakog prozeba nocnog, i rdjavih jela, koja je morao jesti u oskudici po prcvarnicama. Ovo navedosmo radi dokaza kakvu divnu i ljekovitu snagu ima metvica.

 

Kad je ko nemocan, dobro je da uzima za nedjelju dana svaku vecer po 3 kasike soka iscjedjenog iz metvice sa malo meda ili secera. Ali sok treba da je iscjedjen iz presne metvice. Protiv bolesti zuba odlicno lijeci kad se uzme jedna saka pitome metvice i jedna kasika pecene stipse, pa se saspe odozgo dovolja kolicina spirita. Taj sud treba dobro zatvoriti i drzati na suncu nekoliko dana. Taj metvicnjak lijeci i zubobolju i bolesne desni i otklanja trulez zuba i mesa i ljuljanje zuba, kad se sa tom smjesom ispiraju i trljaju zubi i desni duze vrijeme. Pri upotrebi treba uvijek lijek taj, promuckati prvo pa onda upotrijebiti.

Odvar od lisca i pitome nane moze da se pije i kao svakidasnji prijatan napitak, preko cijelog dana, koliko ko hoce, umjesto ruskog caja ili crne kafe. Pije se osobito uvece, da bi san bio mirniji i prijatniji, da se covjek dobro ispava i odmori.

Odvar od nane, sem u pomenutih bolesti organa za varenje, narocito dobro djeluje na bolje lucenje zuci i utoljava bolove koji dolaze od zucne kese. Ovaj odvar moze da se pije i bez secera, jer nije tako gorak, ako se spremi recenim nacinom.

 

Umjesto pitome nane, kao dobre zamjene, mogu da se upotrijebe i neke vrste divljih nana. Njih nalazimo narocito na vlaznim i mocvarnim mjestima, na livadama, kraj potoka, rijeka, jezera, na pjeskovitom zemljistu. Kad ugrije sunce, osobito posle kise, sa tih mjesta dopire prijatan miris. Najcesca je metvica, barska nana ili sitna nana, zatim vodena metvica, a javlja se ponegdje i kudrava nana. Lisce ovih divljih nana takodje sadrzi ljekovite sastojke kao i pitoma nana, samo nema tako fini miris kao ona. Kudrava nana se sve vise gaji kao i pitoma, jer se trazi. – Neke druge vrste divljih nana ciji je list duguljast i bjelicast, jer ima mnogo dlacica na povrsini, nije dobar i ne moze da posluzi kao zamjena za pitomu nanu. Narod ih obicno zove konjski bosiljak. Ne treba ih sakupljati niti upotrebljavati. Te vrste su u nauci poznate kao Mentha longifolia, M. arvensis i druge.

Pitoma metvica, nana nema rutav list kao divlja. Ona ima vise u sebi lijecece masti. Ukus njen prvo kao da pali, pa odma kao da utoljava, rashladjuje. Ona lijeci uz to i kasalj i sjevanja, probade od nazeba i nervne groznice i promuklosti. Ona je dobra za zdravlje da se mece sitno nasjeckana u jelo, narocito ljeti.

Pitoma nana odlicno popravlja vazduh u stanovima, kad se ona drzi sa dobrim sircetom i posipa ta smjesa po stanu ili po vrelom gvozdju, ceramiti ili cigli.

Nanimo ulje, etarsko ulje od pitome nane, dobija se iz provenule biljke, posto se pokosi, destilacijom pomocu vodene pare, slicno dobijanju rakije iz komine. To je laka, pokretljiva, bezbojna ili slabo zuckasta tecnost prijatnog, osvjezavajuceg mirisa na nanu i ukusa koji najpre pali a zatim hladi.

Glavni sastojak naninog ulja je mentol. On se u njemu nalazi slobodan i vezan u obliku etara na sircetnu i druge kiseline. Ulje se cijeni prema procentu bas ovog vezanog mentola koji mu daje prijatan miris.

Nanino ulje se upotrebljava protiv gadjenja i povracanja. Daje se u obliku 5%-tnog rastvora u alkoholu a nabavlja se u apoteci. Pije se po 20-30 kapljica u malo vode, tri puta dnevno. Ovim istim lijekom, kad se razblazi, moze se i trljati i mazati spolja protiv bolova, reumatizma i nazeba.

 

Mentol koji se dobija iz naninog ulja, takodje se upotrebljava u farmaciji i u medicini, narocito za izradu lijekova za trljanje i mazanje protiv bolova. Mentol – bombone djeluju i kao blago dezinfekciono sredstvo i prijatno hlade.

Nanino ulje se u svijetu sve vise proizvodi, jer se stalno trazi. Njegova upotreba raste zajedno sa porastom zivotnog standarda. Sve vise ljudi svakodnevno upotrebljava pastu za zube, prasak ili vodicu za njegu usta i desni, a gume za zvakanje, razne poslastice alkoholna i bezalkoholna pica i slicno imaju kao glavni i najprijatniji sastojak nanino ulje ili mentol. Sve vece kolicine naninog ulja i mentola trosi i kozmeticka i srodna industrija.

Vasa Pelagic

Vezane vijesti
Zdravlje

TAJNA DUGOG ŽIVOTA: Naučnici otkrili tri sastojka koja produžuju život i usporavaju starenje

Zdravlje

KORISNO I JEDNOSTAVNO: Mirisni osvježivač zraka koji dezinficira prostor; sami ga izradite...

Zdravlje

ZAČEPLJEN NOS MOŽE IZAZVATI GLAVOBOLJU, INFEKCIJE I UPALE

Zdravlje

ŠTA UZROKUJE HERPES?