Vijesti

Otvorena istraga protiv Karadžića zbog telefonskog javljanja iz zatvora

Ured registrara Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) naredio je slušanje poziva bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića nakon što se telefonskim putem javio na tribinu održanu u Podgorici.

U odluci Ureda registrara je navedeno da komandant pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) nije prethodno odobrio Karadžiću korištenje prostorija za komuniciranje da “javno širi informacije u bilo kom obliku”, te da postoji razumna osnova da je Karadžić prekršio pritvorska pravila.

Prema odluci Ureda registrara od 6. maja, komandantu pritvorske jedinice naređeno je da sluša i rezimira Karadžićeve neprivilegovane razgovore u proteklih pet dana, uključujući i one od 1. maja, kao i razgovore koje će napraviti u narednih sedam dana, počevši od 6. maja.

“Nadgledanje i slušanje pritvorenikovih skorijih, prethodnih i budućih neprivilegovanih telefonskih razgovora u određenom vremenskom periodu je potrebno kako bi se istražilo moguće kršenje pravila i pomoglo da se osigura bezbjednost i red u pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija, te je u interesu sprovođenja pravde”, navedeno je u odluci Ureda registrara.

Karadžić se u petak putem telefona obratio prisutnim na tribini organizovanoj u Podgorici na kojoj je kao gost govorio haški osuđenik Momčilo Krajišnik.

Ured registrara je prošle godine naredio slušanje poziva Ratka Mladića nakon što se u novembru telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju srbijanske televizije “Happy”.

Mladić se 16. novembra obratio gostima u emisiji – Vojislavu Šešelju i Pavelu Dorokhinu – nakon što ga je telefonskim putem pozvao njegov sin Darko Mladić, koji je također gostovao u toj emisiji.

Karadžić je u martu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ratka Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Osuđen je na doživotni zatvor. Konačna presuda se očekuje naredne godine.

Haški tribunal je ratnog predsjednika Skupštine Republike Srpske Momčila Krajišnika osudio na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. On je pušten na prijevremenu slobodu 2013. godine.

(fokus.ba)

Vezane vijesti
BiHVijesti

Pobuna u mostarskom zatvoru: Zatvorenici pokušali probiti zid i pobjeći (FOTO)

BiHVijesti

Komšić: Dodiče, nećemo više ćutati zbog mira u kući, ako kažem Evropi…

BiHVijesti

Bregović: Da sada krene, ja sam iz mješovite kuće, znate šta bih uradio…

BiHVijesti

Wigemark SE DIREKTNO umiješao u politiku BiH i to JAVNO