RegijaVijesti

Osječani i ove godine na udaru komaraca: “Nepodnošljivo je”

“U 5 ujutro usisavala sam komarce sa stropa; Stubište zgrade crni se od komaraca; Zidovi mi izgledaju kao tapete s bogatim uzorkom komaraca; Jučer sam oko podneva pokušala sjediti u hladu u parku, odjednom su mi noge bile pune komaraca, morala sam pobjeći; Zbog komaraca ne smijemo ni pomišljati na večernje uživanje u vrtu; Dijete smo zbog uboda morali odvesti pedijatru…”, ovo su samo neki od komentara i statusa koje su ovih dana brojni Osječani objavili na društvenim mrežama.

U gradskoj upravi tvrde kako se u Osijeku sve radi u skladu s nalozima struke, tačnije monitoringa i preporuka stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo, javlja Glas Slavonije.

“Zavod za javno zdravstvo plaćen je da provodi monitoring ličinki i odraslih komaraca, oni crtaju karte s brojnošću populacije i izdaju preporuke za tretiranje. Oni definiraju gdje se treba tretirati, a zakon koliko, na kojoj površini i čime tretirati – i mi se držimo isključivo zakona. Ne mogu ja kao dogradonačelnik tražiti da se provode dodatni tretmani samo zato jer osobno procjenjujem da je u gradu previše komaraca. To bi bilo neodgovorno i zašto onda uopće plaćamo struku”, komentirao je situaciju dogradonačelnik Boris Piližota.

U ZZJZ-u kažu kako su ove godine već detektirali i ličinke tigrastog komarca.

“Još nismo pronašli niti jednu odraslu jedinku, ali smo uzorkovali ličinke i kada se izlegnu u laboratoriju, moći ćemo objaviti njihovu prisutnost. Lani smo na području Našica detektirali još jednu invazivnu vrstu, a riječ je o Japanskom komarcu. Mi smo spremni na mjere u slučaju da se pojavi groznica zapadnog Nila”, naglašava dr. sc. Brdarić.

Spavate li mirno "gradski oci"?

Posted by Marin Sužnjević Painmansion Osijek on Tuesday, June 11, 2019

kakvo je stanje kod vas? pošaljite nam slike

Posted by Prijatelji o Osijeku on Tuesday, June 11, 2019

Vezane vijesti
Vijesti

Davor Dragičević: Osnivamo stranku, imamo kandidata za gradonačelnika Banje Luke

Vijesti

Komšić: Ne dajte da nam ubiju ideju Republike BiH

BiHVijesti

Hahn: EU očekuje da se ubistva Davida i Dženana istraže i procesuiraju

Vijesti

GAŽENJE OPOZICIJE: Predloženi Nacrt zakona poslanika Nebojše Vukanovića skinut s dnevnog reda NSRS, a podrazumijevao je...