BiHVijesti

Osam dana nakon potpisanog sporazuma nema pomaka u formiranju Vijeća ministara

Za formiranje Vijeća ministara BiH, a prema potpisanim Principima za formiranje vlasti na državnom nivou između SDA, HDZ BiH i SNSD-a, ostala su još 22 dana. Dan nakon potpisanog sporazuma, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da Vijeće ministara BiH i neće biti formirano u roku od 30 dana. Član 12. propisuje da ukoliko od dana potpisivanja prođe 30 dana, a da nije formirano Vijeće ministara BiH, Sporazum više ne vrijedi.

U članu 11. potpisanog Sporazuma navodi se:

„Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH na formiranje Komisije za imenovanje Vijeća ministara BiH te ostalih radnih tijela u skladu sa Ustavom i poslovnikom, te ostalih radnih tijela u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, kao i Predsjedništvo BiH i Zastupnički dom PS BiH da u što kraćem roku zakaže sjednice kako bi imenovali kandidata za predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH i Vijeće ministara BiH u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnicima“.

Ni osam dana nakon potpisanog Sporazuma nema zakazane sjednice Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da će mandatar biti potvrđen onda kada se pošalje prvi Godišnji nacionalni plan u NATO. Iz SNSD-a oprečni stavovi, prvo mandatar pa daljnji dogovor o obavezama BiH prema NATO-u. Komšićevom stavu pridružio se i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao da neće glasati suprotno od njega kada je riječ o mandataru.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u intervjuu za Nezavisne novine kazala je da je potrebna saradnja s NATO-om.

loading...

„Mi nikada nismo sporili da treba da postoji saradnja s NATO-om. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba da postoji, jer smatramo da nam saradnja s NATO-om treba da jačamo naše bezbjednosne kapacitete i dosegnemo neki nivo, ali to ne znači da treba da uđemo u NATO, pogotovo zato što imamo tu rezoluciju, koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO-u nego prema bilo kojem vojnom savezu. Što se tiče GNP-a, sve je definisano u principima. Kada formiramo vlast, onda treba da definišemo sve što treba da predstavlja ta saradnja. To bi bilo logično. Ali ovdje nema logike, ovdje ima samo proste političke agende i to one sirove“, kazala je Cvijanović.

Autor: NAP

Vezane vijesti
BiHVijesti

BELMIN HALILOVIĆ OTJERAN NAKON ČETIRI DANA U DRESU MODRIČE ZBOG VELIČANJA RATKA MLADIĆA

BiHVijesti

BiH otvara granice za državljane EU uz negativan test na koronavirus!

BiHVijesti

Zabrana za sve letove sa Zapadnog Balkana

BiHVijesti

AFERA KOJA JE RASKRINKALA DODIKOV REŽIM: Nezakonito prisluškivanje i praćenje građana