Vijesti

NORMALIZACIJA ODNOSA: SAD i četiri zemlje EU pozvale Srbiju i Kosovo na pregovore

Sjedinjene Američke Države i četiri evropske zemlje u utorak su ponudili pomoć Srbiji i Kosovu da obnove pregovore pod pokroviteljstvom Evropske unije, čiji je cilj normalizacija odnosa između dvije neprijateljske zemlje.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i SAD u zajedničkoj izjavi su rekli da “stojimo ujedinjeni u našem cilju da vidimo potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije putem sveobuhvatnog, politički održivog i pravno obavezujućeg sporazuma koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti“.

Nekadašnja srbijanska pokrajina Kosovo 2008. godine je jednostrano proglasila nezavisnost. Taj potez Srbija i njen saveznik Rusija ne priznaju. SAD i više od 100 svjetskih zemalja priznaju državnost Kosova, do koje je došlo nakon intervencije NATO-a 1999. godine kojom je zaustavljen srbijanski obračun sa separatistima kosovskih Albanaca.

Pregovori dvije zemlje obustavljeni su prošle godine zbog odluke Kosova da uvede stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije.

U izjavi pet zemalja traži se da Kosovo ukine takse, ali i da Srbija obustavi “kampanju nepriznavanja Kosova“. Srbija je nedavno pojačala diplomatske napore, uglavnom među afričkim zemljama u razvoju, da suspenduju odluke o priznanju kosovske državnosti.

“Status quo sprečava napredak na putu Kosova i Srbije ka Evropskoj uniji i jednostavno nije održiv. Spremni smo pomoći na bilo koji mogući način“, ističe se u izjavi SAD-a, Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

(AA/SB)

Vezane vijesti
BiHVijesti

Sačinjen spisak dijelova za automobile koji će biti provjeravani pri uvozu u BiH

BiHVijesti

Dodik: Neko je odlučio da je važniji NATO put nego evropski

PosaoSvijetVijesti

Šta je potrebno za posao u Njemačkoj: Objavljeni detalji zakona o useljavanju

BiHVijesti

IMA SE, MOŽE SE: Ovo su plaće sudija i tužitelja u Bosni i Hercegovini, Debevec i Tadićka jedva čekaju prvi u mjesecu…