BiznisPosao

Njemačka vapi za 1,2 miliona radnika: Šta donosi novi zakon o useljavanju

Njemačka ne može da popuni 1,2 miliona slobodnih radnih mjesta i vapi za dobrim, kvalifikovanim radnicima, izjavila je u petak Andrea Mädler iz njemačkog Ministarstva rada i socijalne politike.

Na panelu “U Njemačku i nazad” u okviru konferencije “Zapadni Balkan i njemačka privreda” koja je održana u Beogradu, Medler je rekla da je tržište rada u Njemačkoj apsolutno ispražnjeno u određenim regijama, piše “Tanjug”.

“Njemačkoj privredi je potrebna kvalifikovana radna snaga i zato otvara tržište rada i van EU”, kaže Medler, povodom novog njemačkog Zakona o useljavanju stručne radne snage, koji će početi da se primjenjuje 1. marta 2020. godine.

Taj zakon je, dodaje, i politički signal da je Njemačka i dalje otvorena za migrante iz čitavog svijeta koji su kvalifikovani.

Jedna od novina zakona je da se ukida ispit prednosti, koji je podrazumijevao da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz zemalja van EU zaposli domaći kadar, a kako je navela Mädler, kvalifikovana migracija se odnosi na sva zanimanja, a ne samo na visoko obrazovani kadar.

loading...

Novina je, dodaje, da je priznata kvalifikacija uslov za migraciju na tržištu rada.

“Onaj ko donosi neakademsku kvalifikaciju mora da dokaže da ima obrazovanje koje je jednako dualnom obrazovanju. Tamo gdje to ne postoji, proširili smo mogućnost da u Njemačkoj steknu dodatnu kvalifikaciju koja će onda biti izjednačena sa domaćim kvalifikacijama”, rekla je Mädler.

Navela je da zakon ničemu ne služi ako su komplikovani postupci za izdavanje viza i ako predugo traju. “Zato smo pojednostavili procese, ubrzali postupak za stručnu radnu snagu”, kaže Mädler.

(Tanjug)

Vezane vijesti
Biznis

PJEVAČ ALEN ISLAMOVIĆ U NOVOM BIZNISU: Pokreće preradu voća i povrća u Bihaću

Posao

POSLOVI U NJEMAČKOJ: Firme već bilježe uspjehe u dovođenju radnike iz BiH..

Biznis

Postupak traje maksimalno šest sedmica: Kako do posla u Njemačkoj po novom zakonu

Biznis

Flynas će ovoga ljeta dovesti desetine hiljada Saudijaca