SvijetVijesti

Njemačka povećava najnižu penziju

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrati (SPD) u nedjelju su uspjeli da se dogovore o povećanju najniže penzije, što je tema koja je prijetila budućnosti njihove vladajuće koalicije.

Lideri koalicije, među kojima su Merkel i ministar finansija SPD-a Olaf Šolc, tokom razgovora koji su trajali duže od šest sati uspjeli su da postignu sporazum.

Koalicija između bloka CDU/CSU-a i SPD-a nastoji da opstane otkad je formirana u martu prošle godine okončavajući višemjesečnu političku krizu nakon neuvjerljivih državnih izbora.

Konzervativci su se složili s prijedlogom SPD-a o uvođenju više osnovne penzije za radnike s niskim primanjima koji su radili najmanje 35 godina. Ali, neke su pojedinosti ostale otvorene, a i pregovori o konačnim uslovima nisu još završili.

Nesuglasice su neke članove SPD-a, zabrinute zbog pada rejtinga stranke, navele na to da zaprijete napuštanjem koalicije.

loading...

Da partneri nisu uspjeli da postignu dogovor o penzijama, članovi SPD-a bi možda odlučili glasati protiv ostanka u koaliciji na stranačkom kongresu koji će se održati od 6. do 8. decembra.

(Nezavisne)

Vezane vijesti
BiHVijesti

BELMIN HALILOVIĆ OTJERAN NAKON ČETIRI DANA U DRESU MODRIČE ZBOG VELIČANJA RATKA MLADIĆA

BiHVijesti

BiH otvara granice za državljane EU uz negativan test na koronavirus!

BiHVijesti

Zabrana za sve letove sa Zapadnog Balkana

BiHVijesti

AFERA KOJA JE RASKRINKALA DODIKOV REŽIM: Nezakonito prisluškivanje i praćenje građana