BiHVijesti

Nakon najave iz tuzlanskog SDP-a, oglasio se predsjednik stranke Nermin Nikšić

Nakon što je Kantonalni odbor SDP-a Tuzlanskog kantona donio odluku o ulasku u vlast u tom Kantonu i koalicionim razgovorima s blokom stranaka s kojima može formirati skupštinsku većinu, predsjednik SDPBiH Nermin Nikšić kazao je kako se pokazalo da je dio kantonalnog odbora i mali dio kluba zastupnika odlučio da prekrši odluke organa SDP-a BiH koje su usvajanjem izvještaja o radu Glavnog odbora i Predsjedništva prihvaćene i potvrđene od Kongresa.

– Zatražit ću izvještaj sa sjednice kantonalnog odbora jer, prema mojim informacijama, kao ni na prethodnoj sjednici, ni danas nije bilo kvoruma za odlučivanje.

To očito rukovodstvu Kantonalne organizacije nije smetalo da donese takvu neprovodivu odluku. Ne želim se baviti špekulacijama kojih je ovih dana jako puno, a koje govore o razlozima zbog kojih se žurilo i zbog kojih su morali donijeti ovakvu odluku.

Za mene je sasvim dovoljna činjenica da su svojim postupkom direktno prekršili odluke organa SDP-a BiH i Statut SDP-a. Nadam se da su oni koji su isforsirali pokušaj donošenja nestatutarne odluke svjesni svojih postupaka i posljedica koje će ona proizvesti.

Jedno je sigurno, odluke organa SDP BiH su na snazi i neće se mijenjati, odnosno SDP BiH neće koalirati sa SDA, HDZ i SNSD. Oni pojedinci koji to žele iz njima poznatih razloga svakako mogu, ali kao pojedinci, a nikako u ime niti kao dio Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, poručio je lider SDP-a BiH.

Podsjećamo, Kantonalni odbor SDP-a Tuzla je danas donio odluku o ulasku u vlast u Tuzlanskom kantonu i koalicionim razgovorima s blokom stranaka s kojima može formirati skupštinsku većinu.

Iako to nije precizirano u zaključku, koalicione razgovore će početi sa blokom stranaka koje predvodi SDA-a koji broji 16 zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona.

Međutim, sjednici Kantonalnog odbora nisu prisustvovali članovi koje kontroliše gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i predsjednik Kluba SDP-a u Kantonalnoj Skupštini Dževad Hadžić, koji imaju dvotrećinsku većinu u skupštinskom klubu, javlja Federalna TV.

Vezane vijesti
BiHVijesti

BORENOVIĆ O DODIKU: "To neko ludilo, taj strah od istine pokazuje da je..." (VIDEO)

Vijesti

Slučaj u Tuzli: Direktor firme ide u zatvor i mora da vrati 420.000 KM

Vijesti

INZKO: "Tu nema kompromisa..." (VIDEO)

Vijesti

VALENTIN INZKO: ČLANICE PIC-A SVE VIŠE RAZMIŠLJAJU DA TREBA KORISTITI BONSKE OVLASTI