Zdravlje

MUĆKANJE ULJA U USTIMA: Može li trik od nekoliko feninga poboljšati naše zdravlje?

U pokušaju da svoje zdravlje držimo pod kontrolom što prirodnijim putem, često posežemo i za načinima prevencije koji su poznati već hiljadama godina; jedan je od takvih načina i vrlo jednostavno mućkanje ulja u usnoj šupljini koje donosi brojne prednosti za organizam

Grana alternativne medicine, od koje su zapravo i potekli kasniji modeli suvremenog liječenja, pristup je poznat kao Ayurveda.

Sama riječ dobro objašnjava što je u njezinu temelju: ayu znači život, a veda znači znanje. Prema tome, Ayurveda je znanost o životu. Pogledamo li u povijest, prve ajurvedske zapise možemo naći i još prije više od pet tisuća godina, a i danas, kao i onda, temelj je holistički pristup liječenju, odnosno vjeruje se da osoba može biti zdrava tek kada je kod nje uravnoteženo tjelesno, emocionalno, psihološko i duhovno.

Zdravlje također podrazumijeva sreću, ali i ravnotežu svih triju tzv. doša. Prema podacima ajurvedskog centra New Earth, osoba je zdrava kada se tjelesna tkiva (dhatu) pravilno izgrađuju i funkcioniraju uravnoteženo; kada su metabolički procesi u tijelu, tj. probavna vatra (agni) u ravnoteži; kada je izlučivanje otpadnih tvari (mala – stolica, urin, znoj…) u ravnoteži; kada je duh u stanju unutarnje stabilnosti te kada su osjetila uravnotežena.

Samim time, u ajurvedskoj medicini čvrsto se vjeruje da nijedna bolest ne dolazi u naš organizam preko noći. Prevencija i stalna briga o sebi važniji su od ičega. Jedan od načina brige o sebi je i metoda stara koliko i sama Ayurveda – tzv. oil pulling ili mućkanje ulja u usnoj šupljini.

Vjeruje se da ova metoda, koja doslovno izgleda onako kako i zvuči, osim što čisti usnu šupljinu djeluje na niz bolesti poput:

loading...

artritisa, tromboze, poremećaja krvi, probavnih i crijevnih bolesti, srčanih problema, hormonalne neravnoteže, ekcema i drugih kožnih bolesti, glavobolje, zubobolje, parodontoze kroničnog umora, nesanice, astme, plućnih bolesti, bolesti bubrega, jetre i srca, kroničnih bolesti krvi i drugih.

To čini tako što pomaže u izbacivanju toksina koje primamo iz svoje okoline, pa čak i hrane, a sve pomoću običnog suncokretova ulja koje je svima lako dostupno.

Kako izvesti postupak?

Postupak mućkanja izgleda vrlo jednostavno: potrebno je na jednu žlicu staviti hladno prešano suncokretovo, maslinovo ili kokosovo ulje i jednostavno ga sporo mućkati u usnoj šupljini barem desetak minuta dok se neometano mogu obavljati druge obveze koje imamo. Ulje mora postati bijele boje, a i njegova se gustoća mora promijeniti te gotovo nalikovati vodi.

Treba naglasiti da se taj postupak mora provoditi na prazan želudac te treba biti oprezan da se ulje ne bi progutalo. Također treba imati na umu da čitav proces mora teći sa što manjim opterećenjem čeljusti pa je važno ulje mućkati što sporije. Važno je da se ulje mućka deset minuta jer se prema ajurvedskim zapisima vjeruje da se ulje nakon dvije i pol minute veže sa slinom, nakon četiri i pol minute ulazi u krv, a nakon deset minuta izvlači toksine i bakterije iz našeg krvožilnog sustava kroz sluznicu usta. Zbog toga raste imunitet našeg tijela pa je ono u stanju samo se boriti protiv bolesti.

Iako se može koristiti i bilo koje drugo jestivo ulje osim suncokretova, važno je da ono bude nerafinirano, odnosno što prirodnije. U suprotnom se poništava njegov učinak.

(Zadovoljna.hr)

Vezane vijesti
LifestyleZdravlje

12 čudesno lekovitih planinskih trava koje treba imati u kući (VIDEO)

LifestyleZdravlje

LIJEK IZ PRIRODE: IZLIJEČIO JE DIJABETES BEZ POMOĆI MEDICINE, PA SAD DIJELI RECEPT

LifestyleZdravlje

REAGUJTE NA VRIJEME: SIMPTOMI NAJČEŠĆIH NEDOSTATAKA VITAMINA I KAKO IH LIJEČITI BEZ TABLETA

LifestyleZdravlje

ŠTA ZNAČI AKO STE SE U KRATKOM PERIODU JAKO UDEBLJALI? Ovo je pet razloga kojih se možda ne biste sjetili