Zanimljivosti

Mnogi cijeli život krivo peru tavu, evo u čemu je “caka”

Engleski Odjel za okoliš, hranu i ruralne poslove građanima savjetuje da prljave tave nakon kuhanja ne stavljaju odmah pod vodu. Tvrde kako u suprotnom začepljuju odvode i troše više vode te na taj način štete okolišu, piše The Sun.

Umjesto da isperu vruću tavu pod vodom, savjetuju da prvo pričekaju da se ulje u tavi ohladi. Nakon toga treba sastrugati masnoću i ostatke te ih baciti u smeće ili u posudu otpornu na toplinu kako bi se otpad reciklirao. Zatim papirnatim ubrusom treba obrisati tavu. Tek nakon toga možete oprati tavu pod vodom.

U slivnik postavite mrežicu kako bi se na nju uhvatili ostaci hrane te kako ne bi odlazili izravno u odvod.

– Sve dok se pribor pere ispravno nakon što ste odstranili ulje, nema rizika za zdravlje – upozorili su iz The Food Standards agencije. Objavljene smjernice dio su kampanje “Love Water”.

Ulje iz posuđa, osim što može začepiti cijevi, putuje odvodima stvarajući u kanalizacijama velike gomile masti. Istaknuli su i kako samo litra ulja koju kućanstva izliju u odvod može zagaditi milione litara pitke vode. Mast također može završiti u riječnom sistemu te zagaditi okoliš.

Vezane vijesti
Zanimljivosti

Košarkaški dres Baracka Obame prodat za 120.000 dolara

Zanimljivosti

Dva najbrža načina za uništavanje ručnog mjenjača

Zanimljivosti

Zuckerberg za jesen priprema veliki novitet na Facebooku

Zanimljivosti

Za krađu nekih automobila je dovoljno desetak sekundi, je li vaš među njima?