BiHVijesti

MINISTAR MEKTA ISKLJUČIV: “Ne možete ovo nabaviti i reći ‘Završili smo priču'”

Ministar Mektić se zahvalio Republici Češkoj i amabsadoru Češke Republike koji su, kako je naveo, sami prepoznali potrebu Granične policije, te ponudili tu donaciju.

Danas je održana primopredaja savremene opreme Graničnoj policiji BiH za efikasniju borbu protiv ilegalnih migracija, a donacija je stigla od Republike Češke.

MInistar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić obratio se novinarima po završetku primopredaje, te rekao:

“Ovo je doprinos cjelokupnoj evropskoj aktivnosti vezano za sprečavanje migracija. Radi se o donaciji u vrijednosti od milion eura i prema specifikaciji opreme i potreba koje je određivala Granična policija, nabavljeno je ono što će njima biti od najveće važnosti da bi se uspješnije borila protiv migracija. Naravno, ova sama oprema neće moći riješiti problem migracija u BiH. S direktorom sam razgovarao i rekao mi je o novoj termovizijskoj kameri, kameri koja zamjenjuje oko 80 ljudi, ali s obzirom na finansijske mogućnosti BiH, takva kamera košta oko milion i 300 eura. Ali, apliciraćemo kod nekih evropskih fondova i donatora, jer opremanje Granične policije i njeno tehničko savremenjivanje mora biti stalan proces. Ne možete nabaviti ovu količinu opreme i reći ovu smo priču završili”.

Ministar Mektić se zahvalio Republici Češkoj i amabsadoru Češke Republike koji su, kako je naveo, sami prepoznali potrebu Granične policije, te ponudili tu donaciju.

Jakub Skalnik, ambasador Češke u BiH je rekao kako se raduje što danas može vidjeti kako je Granična policija kupila novu opremu te iskoristila donacije Vlade Češke Republike.

“Češka Republika pomaže svim državama bivše Jugoslavije koji su na ovom migracijskom putu”, kazao je Skalnik.

Direktor Granične policije BiH Zoran galić, kazao je da nova oprema Graničnu policiju dovodi u situaciju da njihove aktivnosti podignu na višu razinu.

“Želim zahvaliti Ministarstvu sigurnosti i Vladi Češke Republike a također želim i naglasak staviti na ono i što je ministar rekao. Ova je oprema došla na traženje GP. Nabavljena je specijalistička oprema i može zamijeniti po nekoliko policijskih službenika”, naveo je.

Galić je potcrtao i kako im nedostaje 375 ljudi, te da je BiH suočena sa određenim izvanrednim okolnostima i tu država nije reagirala sa izvanrednim mjerama i radnjama.

(S.B)

Vezane vijesti
RegijaVijesti

Korona virus stigao u Hrvatsku : Prvi slučaj potvrdili u Zagrebu

Vijesti

UDRUŽENJE SUDIJA FBIH POZIVA NA ODGOVORNOST: "Tegeltija je prekršio Zakon"

Vijesti

VLAISAVLJEVIĆ PODRŽAVA DODIKA I ČOVIĆA: "Međunarodni faktor treba ukloniti iz BiH po cijenu da se BiH raspadne"! (VIDEO)

Vijesti

DODIK NASTAVLJA MEDIJSKU OFANZIVU: Na RTRS-u optužio Komšića da želi ostaviti migrantski problem u BiH; Evo i šta je rekao o mogućim sankcijama EU (VIDEO)