Vijesti

MIKE POMPEO: “Sjedinjene Američke Države su se vratile na Balkan, sprječavamo Tursku da se udalji od Zapada…”

U intervjuu za atinsku TV-SKAI, Pompeo koji je prošle sedmice posjetio Grčku, rekao je da je uvjeren da je “Grčka okrenula stranicu” i da ima “pravu priliku” da pokrene svoj razvoj.

Novi sporazum Grčke i SAD o odbrani, sklopljen tokom njegove posjete, opisao je kao obostrano koristan.

Na pitanje da li su se SAD “vratile” na Balkan, Pompeo je odgovorio potvrdno, napominjući da se nova odbrambena saradnja ne odnosi samo na američke baze, “već je mnogo dublja od toga”.

“Želimo uspješnu, prosperitetnu Grčku. To je dobro za američke investitore, dobro za američka preduzeća (…) i naravno odlično i za ljude u Grčkoj. A u širem kontekstu, nama je stalo da se Balkan stabilizuje, ovo je područje koje je, kao što znate, puno izazova i želimo da Grčka bude predvodnica, …želimo novi početak s novim premijerom (Kyriakosom Mitsotakisom), da on sa svojim timom povede region napred i stvara stabilnost u cijelom regionu”, rekao je Pompeo.

Na pitanje “šta konkretno Grčka može očekivati zauzvrat”, Pompeo je rekao da bi s jedne strane bila sigurnija, dok, s druge strane, ima i komercijalne koristi od novog sporazuma sa SAD o odbrani.

Govoreći zašto SAD zadržavaju vojne baze poslije završetka “Hladnog rata”, Pompeo je rekao da, iako se SSSR raspao, “zlonamjerni ruski uticaj ostaje na Bliskom istoku”, a ukazao je i na Iran koji “nastavlja da finansira međunarodni terorizam”.

Pompeo je u intervjuu rekao da SAD čine sve što mogu da bi spriječile Tursku da se udalji od Zapada.

Povodom traganja Turske za podmorskim ležištima prirodnog gasa u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Kipra, rekao je da se SAD zasad tome suprotstavljaju koristeći “diplomatska sredstva”, odnosno “jednostavno im kažemo da postoje međunarodno priznata pravila međunarodnog prava i tražimo da ih poštuju sve zemlje”.

Ali, ako Turska nastavi da u kiparskoj zoni traga za gasom i ugrozi tamošnje interese američkih kompanija za eksploataciju gasa, Pompeo je upozorio da “ne samo da će se primijeniti međunarodno pravo, već treba imati na umu da Amerika uvijek čini sve što je potrebno da zaštiti svoje poslovne interese i svoje ljude”.

(S.B)

Vezane vijesti
BiHVijesti

OVO JE BOLESNO: Hrvatski novinar tvrdi da Bošnjaci i Srbi iza leđa Hrvatima pripremaju podjelu BiH!?

SvijetVijesti

MERKEL PORUČILA ERDOGANU: "Odmah obustaviti ofanzivu"

SvijetVijesti

ESKALACIJA U SIRIJI, TRUMP NAREDIO VOJNICIMA SAD-a: "Ne napuštajte Siriju, krenite ka jugu"

BiHVijesti

NEGDJE I ZA KUPANJE, TEMPERATURE DO...: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do sredine naredne sedmice