BiHUncategorized

MIGRANTI PROVALILI BOSANCU U VIKENDICU, A ON IH NAHRANIO I KUPIO IM LIJEKOVE

dragoslav-111-678x381

Dragoslav Šinik je tog jutra, 31. decembra krenuo iz svoje kuće do vikendice nadomak Gradiške. Htio je da provjeri da li je sve u redu, jer mu je prije par dana provaljeno u vikendicu.

Prizor koji je zatekao izlazeći iz automobile pamtiće, kaže, cijeloga života. Pred vratima je stajala djevojčica, ista njegova kćerka Sara. Identična, kaže. U prvi mah je pomislio da to i jeste ona, ali ga je zdrav razum podsjetio da je Saru prije pola sata ostavio kući, piše portal Buka.

I djevojčica je zasigurno bila iznenađena, pa je utrčala u kuću, a Dragoslav je krenuo za njom.

U kući ih je bilo 23, priča za Buku Dragoslav, dosta djece, a šestero je bilo potpuno malo. Nije se uplašio, nije ih otjerao, nije se ni naljutio.

Ništa od toga Dragoslav nije uradio, niti pomislio jer je vidio ljude u nevolji, promrzle i gladne, vidio je iscrpljenu djecu, koja su se sa tako malo godina susrela sa teškim izazovim i lutanjima čiji kraj se ne nazire. Vratio se do auta, uzeo paketiće koje je tog dana planirao podjeliti nekoj drugoj djeci i dao ih svojim malim iznenadnim gostima.

“Bili su vidno isrcpljeni i odrasli i djeca. Saznao sam da su svi iz Bagdada, i da traže neki bolji život. Odvezao sam se do grada kupio vode, mlijeka, nešto hrane i dao im. Zamolili su me za lijekove jer su neka djeca imala temperature, što sam i učinio. Bio sam jako potresen njihovom neizvjesnom sudbinom, a naročito tom malom djecom. Svi su, naknadno sam saznao, naredno jutro evidentirani od strane državne granične službe, imali su papire da su prijavljeni u Sarajevu i tamo su upućeni autobusom”, priča Dragoslav i skromno dodaje da nakon tog prvog susreta sa izbjeglicama iz Iraka ima samo jednu želju – da ni jedno dijete više nikada ne spava pod vedrim nebom na – 10 stepeni.

Kada su otišli, Dragoslav je sjeo i ponovo napisao poruke uz vodu i mlijeko za djecu, a uz pripremljena drva i šibice poruku da se ako neko navrati slobodno ugrije i pazi da ne izazove požar.

migranti_gradiska_lijepo_buka-768x646

Taj njegov ritual traje od kada je prvi put zatekao provaljena vrata u vikendici, dječije pelene u jednom ćošku, a u drugom blatnjavu odjeću. Shvatio je odmah, da je riječ o migrantima, i da ako bude zaključavao da će vrata uvijek biti polomljena, a oni gladni, žedni i promrzli.

Od tada vrata vikendice ne zaključava. Na njih je stavio natpis “Otvoreno 0-24”.

“Ne zamjeram im što su provalili u vikendicu, jer vjerujem bi i sam sa ozeblim djetetom u rukama pokušao naći sklonište i ugrijati ga. Zato sam se i odlučio ostaviti otvorena vrata i sve pripremljeno. Jer to su ljudi u nevolji, sve ih više stradava, a i sve više država ih želi što dalje od svojih granica. Teška je njihova priča, nismo ni svjesni koliko, a najgore od svega je što se nikakvo riješenje ne nazire i što u oblasti migracija vlada pravi haos”, iskren je naš sagovornik, piše Buka..

(www.novihorizonti.ba)

Vezane vijesti
BiHVijesti

Zemljotres jačine 2,7 stepeni po Richteru pogodio područje Nevesinja

BiHVijesti

Evo kakvo nas vrijeme očekuje do sredine naredne sedmice

BiHBiznis

Nastavak aktivnosti na projektu istraživanja mineralnih resursa

BiHZanimljivosti

Ljubavna priča Hameda i Mirsade koji su u brak ušli u sedmoj deceniji života