Zdravlje

KORISNO I JEDNOSTAVNO: Mirisni osvježivač zraka koji dezinficira prostor; sami ga izradite…

Loading..

Zbog trenutačne situacije s koronavirusom i važnosti pranja ruku, tekući sapuni i dezinfekcijska sredstva postali su iznimno bitni, a zbog velike potražnje ponekad ih je teško pronaći na policama trgovina

Osim dezinfekcije ruku, još jedna bitna stavka na koju morate obratiti pozornost jest i čišćenje prostora u kojima boravite.

U svojim preporukama za čišćenje doma, HZJZ je, između ostalog, preporučio korištenje sredstava koja su na bazi aktivnih tvari kao što su etanol, natrijev hipoklorit, glutaraldehid, izopropanol, benzalkonijev klorid i natrijev klorid.

U dezinfekciji prostora, ali i osvježavanju zraka pomoći vam mogu i prirodni osvježivači s esencijalnim uljima.

Radi se o opciji u čije ćete sastojke biti apsolutno sigurni jer će sve biti vaših ruku djelo. Na taj način znat ćete da imate proizvod koji ne sadrži opasne kemikalije, a koji će vam pomoći da zrak u vašem domu bude čist, svjež i ugodnog mirisa.

Opcija za izradu osvježivača ima više, a jedan recept donosimo u nastavku. Potrebni su vam:

– šalica vode

– 2 velike žlice medicinskog alkohola

– 15-20 kapljica esencijalnog ulja s antibakterijskim svojstvima po vlastitom izboru, možete kombinirati i više ulja (u skupinu antibakterijskih ulja spadaju: čempres, eukaliptus, lavanda, limun, limeta, mažuran, čajevac, paprena metvica, njemačka kamilica, ružmarin, kadulja, sandal, slatka naranča, zimzelen, cimetov list).

– bočica s raspršivačem

Loading..

Priprema:

Pripremite i u bočici s raspršivačem pomiješajte sve sastojke. Kako biste spriječili potencijalno prolijevanje, koristite lijevak. Dobro protresite i vaš osvježivač spreman je za upotrebu.

Budući da esencijalna ulja imaju tendenciju plutati na površini vode, uvijek protresite bočicu s raspršivačem prije upotrebe. Istina je da će se prirodni osvježivači zraka vjerojatno kraće zadržavati u zraku od kupovnih, ali rješenje tog problema je jednostavno – koristite ih malo češće.

Na kraju, ne zaboravite da su osvježivači samo pomoćnici, a ključno je zračiti dom tako da držite prostore otvorenima i uključite ventilaciju te temeljito čistite i dezinficirate dom.

(Zadovoljna.hr)

Vezane vijesti
Zdravlje

TAJNA DUGOG ŽIVOTA: Naučnici otkrili tri sastojka koja produžuju život i usporavaju starenje

Zdravlje

ZAČEPLJEN NOS MOŽE IZAZVATI GLAVOBOLJU, INFEKCIJE I UPALE

Zdravlje

ŠTA UZROKUJE HERPES?

Zdravlje

KAD NAPUNI 40. GODINA, SVAKA ŽENA MORA DA PIJE OVAJ VITAMIN