Zdravlje

Kopriva kao hrana i lijek protiv vise bolesti

U casu kada posmatramo pupoljke koprive, zare, nuzno je da o njoj kazemo ono sto je ispitala nauka i vjecna praktika naroda i ljudi, te da se narod njome koristi i u zdravstvenom i u ekonomskom pogledu. Blagodati koprive evo u cemu se sastoje: kao lijek, koprive pokazuju odlican uspjeh kod sledecih bolesti: Protiv krvarenja treba izabrati vrhove koprive, pa to stuci i sok iscijediti, te od njega preko dan tri-cetiri puta po jednu kasiku uzimati.

Protiv srdobolje treba piti cetiri – pet puta preko dana odvar, tej, od suhih kopriva, koji se spravlja kao i svaki drugi tej.

Protiv bolesti prsa i kasljavice(slajm), treba piti odvar od koprive dnevno po dva puta po 1 casu, ali u ovome treba variti i korijen, i stablo, i lisce, i sjeme zajedno. Te bolesti, bile one s kasljem ili bez ovog, jos bolje lijeci kada se doda u taj odvar i kukuruzne prekrupe.
Da zarastu kraste i krastice na kozi, treba svariti kopriva i time ih dvaput na dan prati.
Da se brzo svari zilavo meso, treba metnuti nekoliko listova koprive da se sa njima vari.

Protiv bolova koji dolaze od nekog udara, uboja i pada treba obariti stablo i lisce koprive pa time oblagati bolna mjesta. To je dobro i protiv divlje ospe (koprivnjaka) i protiv cirica na gubicama i ustima.

Vodenu bolest lijeci kad se dnevno pije po cetiri – pet casa koprivinog teja, odvara, umjereno toplog. Udaranje svjezim koprivama po uzetim i reumaticnim udovima dnevno dva puta ljekovito je, mada jako zari.

Dojilja ce imati vise mlijeka ako nedjeljno tri puta pojede po kasiku sjemena koprivina.
Zbog tolike koristi koprive donosimo i jedan clanak opsiran o cijeloj privrednoj vaznosti koprive. On glasi po opisu Ziv. Jurisica, ovako:

loading...

Kopriva kao ljudska hrana

Od nezapamcenih vremena ova biljka uvedena u sirotinjsku kuhinju u Engleskoj i Skotskoj. Danas pak ona sluzi za hranu, u izvjesno doba godine, siromasnoj klasi ljudi skoro u svima evropskim drzavama, negdje vise a negdje manje. P i kod nas u nekoliko okruga kopriva se kuha i jede. Kod nas samo koprivu kuhaju. U Engleskoj i drugim zemljama pak mijesaju je sa kupusom i spanacem a ponegdje i sa sparglom.
Nedavno u Irskoj za vrijeme gladne godine mnogi stanovnici su se hranili po nekoliko dana jelom samo od ove biljke zgotovljenim. Tako i po drugim krajevima.

U samom Parizu prijestolnici Francuske, kopriva se mijesa sa drugim zeljem i prodaje. Tamo je kuhaju kao spanac i mijesaju sa corbom te jedu, i tada je vrlo prijatnog ukusa. Francuski gorstaci gotove je sa maslom i uljem. Kuhaju je i gotove sa spanacem i to jelo ima vrlo lijepu, jasnozelenu boju, koju dobija od koprive, jer je ova bogata biljnim zelenilom (hlorofilom). Najbolja je i najzdravija onda kada se ubere cim iznikne.

Od koprive se moze praviti i salata sa zejtinom i sircetom. Za ovo je najbolje uzeti same vrhove od strukova, a zarci se sircetom sasvim ubiju. Kopriva kao jelo gasi zedj i rashladjuje organizam, a zbog toga je dobro drazilo za varenje. Stavise ona je malo i kao lijek i za ciscenje.

Od ranog proljeca pa do pozne jeseni ova bijka se moze upotrebljavati za gotovljenje jela, jer kad se kopriva odsijece do zemlje, ona ponovo tjera, i tako ce uvijek imati mladih strukova i izdanaka. Ali mladi, proljetni izdanci su najbolji i jelo zgotovljeno od njih je najukusnije.

U nas bi se koprivom mogla zasijati:
1. sva planinska mjesta koja su kamenjem zasuta, i gdje kulturne biljke ne mogu da uspijevaju;
2. mjesta pored obala bujnih rijeka i potoka kao i pjeskovita mjesta.

Kad se kopriva jedanput posije, ona ce za 15 i vise godina rasti i nije potrebno ponovo je sijati. Aza sve to vrijeme ne trazi ni pljevljenje ni ogrtanje. Ako bi pocela da se proredjuje, onda treba staviti ovdje – ondje po koji struk da donese sjeme, pa ce se ona sama posijati a druge godine gusca ze izbiti. A ako se zeli povise sjemena imati, onda treba ostaviti jedan kraj u koprivistu i nikako ga ne kositi. Kad bude sjeme zrelo onda je treba pokositi i omlatiti.

Krem juha

Za cetiri osobe treba : 30 do 40 komada vrhova mlade koprive, tri manja ili dva veca krompira, dva cesnja cesnjaka, sol, papar, jedan centimetar debela snita maslaca iz pakiranja od 250 grama ili dva vrhnja za kuhanje.
Kopriva se opere i krompir oguli te nareze na kockice. Stavi se kuhati u zasoljenu hladnu vodu u koju smo ubacili i dva cesnja cesnjaka. Kuhajte dok se krompir sasvim ne skuha. Dobro usitnite elektricnim tuckom, odnosno stapnim mikserom. Dodajte papar, maslac ili vrhnje i dobro izmijesajte. Po zelji dosolite. Sjajna ukusna i ljekovita juha.

(https://lijekpriroda.blogspot.com)

Vezane vijesti
LifestyleZdravlje

EVO KAKO ZELENI ČAJ POMAŽE OSOBAMA ALERGIČNIM NA HRANU

LifestyleZdravlje

PET STVARI KOJE OBAVEZNO TREBA DEZINFIKOVATI U KUĆI

LifestyleZdravlje

ŽENA PODIJELILA SVOJ RECEPT ZA PROŠIRENE VENE I ISPUCALE PETE: SADA SU MI PETE NEJŽNE, KAO KOD BEBE

LifestyleZdravlje

EVO KADA JE ŠEĆER DOBAR IZBOR?