Zdravlje

Kamilica je vrlo ljekovita protiv mnogih bolesti

Kamilica, kamomilja, prestenak, carev cvijet, bijela rada, zabja trava, romunika je jednogodisnja zeljasta mirisna biljka, visoka obicno ispod pola metra. Stabiljka joj je razgranta. Na vrhu stabiljke i ogranka nalazi se po jedna sitna cvijetna glavica. Ona je prijatnog mirisa i meka je, jer je suplja. Raste skoro svuda a najvise u Vojvodini, na slatinama. Bere se cim pocne da cvijeta, vec od kraja aprila.

Sitnija, prava mirisava kamomilja cvjeta ranije i sitnija je i svijetom i listom i stablom od poznije, nemirisave kamomilje i drugih srodnih biljaka sa kojima se ne smije zamijeniti, jer one nisu ni mirisne ni ljekovite kao prava kamilica. I jedna i druga imaju krunicu cvjeta zutu, a cvijetne listice bijele, koji se pruzaju oko krunice kao bijelo tanjirce. Za lijek se bere samo vrsak te trave. Doktori vele da se upotrebljava sitnija, ranija, mirisava kamomila. Najbolje je brati pri cvjetanju i u casu cvjetanja kako za jakosnju tako i za docniju, godisnju upotrebu!

Kamomilja je vrlo ljekovita protiv mnogih bolesti, a narocito od mnogih djecijih i zenskih bolja i bolesti. Cim dijete sisance ne moze da sisa i tvrdu stolicu ima, odmah mu treba po kkoju kasiku teja davati da pije. Ovaj tej popravlja zeludac i utisava bolove. Da bi se djeca od kostobolje i drugih bolesti sacuvala, treba im puna dva-tri mjeseca davati uvece pri lijeganju u postelju po 1 malu soljicu mlakog teja. On je dobar i protiv proliva djecijeg, ma oda sta on dolazio. Za klistiranje je on vrlo dobar. Pri bolovima usiju i prigluvosti treba dva puta dnevno tej u usima ulivati. Protiv glavobolje dobro je istuci cvijet i isce kamilice i privijati na glavu dnevno jednom, vise vremena. U zimnje doba suhu travu – tej treba pokvasiti u vrucoj vodi i oblagati na glavu. Naravno lezuci u krevet to je najudesnije. Tako oblaganje glave i pijenje odvara titricinog dobro je protiv besanice i zaboravnosti.

Protiv teskog mokrenja dobro je piti tej. Protiv cirica u ustima i vratu treba tejom grlo ispirati – grgoti. Zeludacno svarivanje se poboljsava kada taj tej pijemo u vinu kuhan. Protiv kaslja i dzigericnih bolova takodje ga je dobro piti. Vrlo je dobro prati oci tejom kamomilja, ali treba da se dobro slegne i izbistri. Bolje lijeci kad se ulije malo u oci i zadrzi. Za pojacanje nemocnih zglobova dobro je piti tri puta na dan, po casu vina u kome je prenocilo poa sake cvijeta kamomilja.

Protiv rana, slabotinje, i zenskih bolesti dobro se u teju kamomiljnom kupati, jer uspjesno pomaze. Kad zene izgube vrijeme, pranje, treba da svaku vecer po jednu dobru solju jakog teja popiju. Posle porodjaja vrlo je dobro da zena pije svaki dan po dvije casice kamomiljeva teja. To oporavlja i nju i matericu joj. Da se obamrli povrati u zivot treba ga po tijelu treba ga ostrom krpom po svemu tijelu trljati i u tople ga haljine zamotati, da se ugrije. Za ovo nuzno je da se kupa, pari u toplom teju kamomiljskom i opet brzo u haljine da se zamota. Kad porodilju napadnu bolovi posle porodjaja, prestace bolovi cim se obare u pivu ili u rakiji dvije kesice napunjene sa cvijetom kamomilja, pa onda tople stave jedna na pupak, a druga na krsta. Kad se kamomilja trava nacini kao flaster i na rane stavlja brzo je zalijeci.

loading...

U maju i junu mjesecu treba brati kamilicu i susiti u hladovini suhoj i provjetrastoj, pa piti svaki dan. Dobro je protiv trbobolje, tegobe pri mokrenju, pogreske u zenskom pranju (vrijeme, menstruacija) i porodjaju, bolova, dzigerice, proliva i hladnoceu nogama i rukama. U ime toga dobro je da se udovi tim taru, pa postaju jaci i topliji. Tej, odvar kuha se i kao ostali tejovi, o kojima se u knjizi ovoj govori.

Glavni sastojak kamilice je etarsko ulje. Prosjecno ga ima oko 0,4%. Novija proucavanja tvrde da ljekovitost titrice potice ne samo od etarskog ulja nego i od matricina, heterozida, sluzi , smole, gorkih materija, tanina, flavonoida i drugih sastojaka.

Etarsko ulje kamilice je plave bolje od azulena. U ulju ima jos i drugih sastojaka.
Od kamilice i od njenog etarskog ulja izradjuje se velik broj higijenskih i kozmetickih preparata za njegu koze i sluzokoze.

Vasa Pelagic

Vezane vijesti
LifestyleZdravlje

Šest mirisnih i zelenih "moćnika" koji će otjerati i najtvrdoglavije komarce

LifestyleZdravlje

Omiljen u kuhinji, a mnogi ne znaju da je PRAVI NARODNI LIJEK koji djelu PROTUUPALNO I ANTIKANCEROGENO

LifestyleZdravlje

Evo koliko je vode dnevno dobro piti za lakše mršavljenje...

LifestyleZdravlje

JELA JE DNEVNO TRI HURME UMJESTO SLATKIŠA: PROMJENE U ORGANIZMU SU ODMAH VIDLJIVE