RegijaVijesti

KAKO JE HRVATSKA DOLASKOM MILORADA DODIKA zabila sebi autogol…

Je li Hrvatska zabila sebi još jedan autogol u odnosima s BiH (uz Sloveniju), najvažnijom zemljom u svom okružju? No, to je već postala bizarna tradicija, još od vremena Franje Tuđmana i nesretne Herceg-Bosne, piše jutros Jutarnji.hr.

Dolazak Milorada Dodika, makar kao “lidera Srba” (čime se želi formalno umanjiti značaj posjeta) ipak je i više nego kontroverzan, piše Jutarnji.hr. Zašto Milanović i Plenković vode razgovore pojedinačno sa svakim “etničkim” predstavnikom, umjesto da to bude na nivou službene državne delegacije BiH?

Ako je Dodik primljen kao “vođa Srba”, koga će primiti kao “vođu Hrvata”? Željka Komšića koji je izborno i zakonski hrvatski član Predsjedništva, koliko god to čudno i neprirodno zvučalo, ili će to biti Dragan Čović koji je uz ulogu hrvatskog lidera sve više i u ulozi Dodikova “malog od kužine”. Kakva je to politika Hrvata u BiH? Što Hrvatskoj i Hrvatima u BiH nosi to vezivanje uz Dodika? Treba li podsjećati da je Dodik nedavno izašao s inicijativom o tome da se “ukine” međunarodni predstavnik u BiH te da se iz ustavnog suda isključe njegovi strani članovi.

Kakav je stav Zagreba i koliko je to u skladu s hrvatskim interesima u BiH? Milorad Dodik stalno prijeti izdvajanjem RS-a i rasturanjem BiH kao samostalne države, a jedan od životnih i strateških interesa Hrvatske je jedinstvena (ne i unitarna) BiH članica NATO-a i EU. Dodika u Moskvi nazivaju svojim “ključnim čovjekom na Balkanu” upravo zato što se protivi euroatlantskim integracijama, a na Pantovčaku i u Banskim dvorima valjda znaju da je nedavno govorio o stvaranju srpske države koja bi uključivala Srbiju, RS, Crnu Goru i dijelove Kosova, a da mu zna izletjeti kako je današnja Hrvatska nasljednica NDH, da degutantno preuveličava brojke žrtava u Jasenovcu te da mu je Oluja genocidna operacija.

Na području RS-a živi manje od četvrtine nekadašnje hrvatske populacije, za što se Čović (Zagreb?) sve manje brine. Treba razgovarati, ali zašto prvo s Dodikom i mimo službenog Sarajeva, što je samo njemu voda na mlin? Je li se i o tome razgovaralo? Vlada Federacije BiH još nije konstituirana. Izetbegović je rekao kako će razgovori o izborom zakonu otvoriti nakon formiranja vlade, a to je za Hrvate u BiH “sudbinsko” pitanje. Neka formiraju vladu, a onda neka SDA ispuni svoj dio obećanja.

loading...
Vezane vijesti
BiHVijesti

LAVROV NIJE NI DOŠAO U SARAJEVO, A VEĆ JE REŽIRAO SKANDAL: Na sastanak na Marindvoru pozvao samo Čovića

BiHVijesti

DOŠAO JE KRAJ AGONIJI: Respiratori koje je uvezla "Srebrena malina" instalirat će firma iz Srbije, evo i gdje prvo…

BiHVijesti

NAREĐENA EVAKUACIJA 60.000 LJUDI VELIKI POŽAR ZAHVATIO JUG KALIFORNIJE

BiHVijesti

INVAZIJA NA SREBRENICU, SPREMA SE VELIKA PREVARA: Stotine Srbijanaca preko noći dobilo bh. državljanstvo (VIDEO)