BiHVijesti

James Foggo: Ne vidim razloge zašto RS ne želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO-a

Komandant Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, admiral James Foggo, izjavio je u Sarajevu da ne vidi razloge zašto Republika Srpska ne želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO-a. To je savez koji štiti države članice, sprečava nasilje, prevashodno izvodi odbrambene a ne ofanzivne operacije, naglasio je.

Foggo je tim riječima odgovorio na jedno od novinarskih pitanja i napomenuo također da je proteklih godina Republika Srpska mijenjala stavove o Akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u.

Admiral podržava da Bosna i Hercegovina podnese NATO-u prvi godišnji nacionalni program jer će to, po njegovim riječima, biti doprinos stabilnosti i sigurnosnom okviru potrebnom za ekonomski rast i prosperitet zemlje.


Admiral James Foggo obratio se novinarima u Sarajevu zajedno s ministricom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš nakon razgovora tokom današnje posjete delegacije Zajedničke komande snaga NATO-a iz Napulja Ministarstvu odbrane BiH.

Po izjavi ministrice Pendeš, na sastanku dviju delegacija je, između ostalog, razgovarano o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, aktiviranju MAP-a i pitanju prvog nacionalnog godišnjeg programa BiH.

Posjeta je bila djelotvorna, cijeni ministrica Pendeš i očekuje i dalje dobru suradnju.

Admiral Foggo također cijeni posjetu uspješnom i naglašava da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za evropski mir i sigurnost te promoviranje stabilnosti na zapadnom Balkanu.

– NATO je predan nastavku snažnog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom te jačanju naše suradnje i interoperabilnosti. I moja današnja posjeta naglašava važnost ove zemlje za NATO i zapadni Balkan te želim javno kazati da je NATO zahvalan Bosni i Hercegovini za njen dugogodišnji doprinos operacijama podrške mira u cijelom svijetu, i to ne samo NATO-a nego i Evropske unije i Ujedinjenih naroda. Vaš doprinos je od izuzetne važnosti za naša nastojanja i doprinosi našoj kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti – njegove su riječi.

Partnerstvo između BiH i NATO-a prošireno je ulaskom Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir 2006. godine, a razvijalo se dalje i u proteklih 13 godina. Važno je nastaviti taj zamah i ići naprijed, naglašava Foggo, i podstiče Bosnu i Hercegovinu da nastavi napredovati tako što će njene oružane snage učiniti modernijim i interoperabilnijim.


– Ta poboljšanja će vašim oružanim snagama dati sposobnosti koje mogu koristititi za pružanje pomoći civilnim organima i u odgovoru na prirodne katastrofe u zemlji te nastavak doprinosa međunarodnim mirovnim i sigurnosnim misijama u inostranstvu – njegove su riječi.

Komandant Zajedničke komande snaga NATO-a stacionirane u Napulju izrazio je punu predanost Alijanse da podrži Bosnu i Hercegovinu, uključujući i podršku unutar zemlje kroz svakodnevno djelovanje NATO štaba u Sarajevu, u vidu stručne pomoći i savjeta Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, kao institucijama angažiranim na raznim aktivnostima koje jačaju partnerstvo NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Autor: Fena/ Foto: AA

Vezane vijesti
BiHVijesti

Pobuna u mostarskom zatvoru: Zatvorenici pokušali probiti zid i pobjeći (FOTO)

BiHVijesti

Komšić: Dodiče, nećemo više ćutati zbog mira u kući, ako kažem Evropi…

BiHVijesti

Bregović: Da sada krene, ja sam iz mješovite kuće, znate šta bih uradio…

BiHVijesti

Wigemark SE DIREKTNO umiješao u politiku BiH i to JAVNO