BiHVijesti

Izetbegović i Čović na zasjedanju Asocijacije evropskih senata, koji se danas održava u Parizu..

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović, učestvuju na 20. zasjedanju Asocijacije evropskih senata, koji se danas održava u Parizu.

Glavna tema zasjedanja gornjih domova evropskih parlamenata posvećena je dvodomnom parlamentarnom sistemu kao adutu za demokratiju. U okviru sesije na ovu temu prisutnim predsjednicima i zamjenicima predsjednika senata obratio se predsjedavajući Izetbegović, naglasivši da funkcija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao gornjeg doma u jednom demokratskom parlamentarnom sistemu, posebno do izražaja dolazi u složenim i multikulturalnim društvima i državama kao što je i Bosna i Hercegovina.

Ističući činjenicu da naša zemlja ima posebnu obavezu spram presuda Suda za ljudska prava pri Vijeću Evrope po apelaciji Sejdić/Finci, Zornić i Pilav koje nas obavezuju da Predsjedništvo BiH i Dom naroda otvorimo za sve građane Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Izetbegović je naglasio da je u narednom periodu potrebno očuvati i unaprijediti i veoma senzibilan balans između građanskog i etničkog principa.

Na kraju svoga obraćanja predsjedavajući Izetbegović je, u smislu kontinuiteta korisne saradnje i produbljivanja veza između evropskih parlamenata, pozvao Asocijaciju senata da svoje naredno zasjedanje održi 2020. godine u Sarajevu, gradu koji je zbog svog istinskog multietničkog i multireligijskog karaktera u Evropi prepoznat kao mali Jeruzalem. Organizacija ovog susreta u Bosni i Hercegovini značila bi dodatnu podršku procesu pomirenja među narodima i njihovoj želji da u narednom periodu postanu građani Evropske unije.

loading...

U uvodnom dijelu zasjedanja učesnicima se obratio predsjednik Senata Francuske Gerard Larcher.

U zaključnom dijelu zasjedanja, prihvaćen je poziv predsjedavajućeg Izetbegovića da naša zemlja bude domaćin 21. zasjedanja Asocijacije evropskih senata, te je u završnim riječima konferencije predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović svim zemljama članicama Asocijacije izrazio toplu dobrodošlicu u Bosnu i Hercegovinu iduće godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Autor: Fena

Vezane vijesti
BiHVijesti

STA SE TO DESAVA, NIKŠIĆ NAJAVIO BOJKOT: Zbog ovoga delegati SDP-a neće učestvovati u radu PFBiH...

Vijesti

HIT NA INTERNETU; OVO JE BRUTALNO: Pogledajte šta je „Baka prase“ poručio Dodikovom poslaniku Srđanu Mazalici... (VIDEO)

BiHVijesti

OTKRIVENO ONO ČEGA SE ČOVIĆ NAJVIŠE PLAŠIO: Dan prije isključenja struje, na račune bivših direktora Aluminija, UPLAĆENO POLA MILIONA MARAKA!

BiHVijesti

ČOVIĆU GORI POD NOGAMA: Utvrđene brojne nezakonitosti u Aluminiju koje imaju obilježja krivičnih djela