Svijet

Huawei predstavio operativni sistem Harmony: “Jako je brži od androida”

Kineski tehnološki gigant Huawei predstavio je danas operativni sistem Harmony, nakon što je Google potvrdio da ovom proizvođaču više neće pružati podršku za android zbog restrikcija koje su uvele vlasti SAD.

Šef odjeljenja za poslovanje Richard Yu rekao je na pres konferenciji da se nada da će novi operativni sistem “donijeti svijetu više harmonije”.

Ju je naglasio da Huawei želi da koristi “android”, ali da može momentalno da pređe na Harmony (na kineskom – “hongmeng”) ukoliko izgubi pristup američkom softveru.

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei ranije je rekao da će novi operativni sistem biti univerzalan, da će moći da se koristi na raznim uređajima i da će biti brži od androida za 60 procenata.

Prvi uređaji koji će koristiti novi operativni sistem biće predstavljen već sutra, a riječ je o televizoru marke “honor”. Huawei će predstaviti pametne telefone sa novim softverom kasnije tokom godine.

Vašington tvrdi da je Huawei bezbjednosna prijetnja i zbog toga mu je zabranio pristup američkoj tehnologiji. Kineska kompanija demantuje optužbe.

(fokkus.ba)
Vezane vijesti
SvijetVijesti

SAD testirao projektil srednjeg dometa

PosaoSvijetVijesti

Šta je potrebno za posao u Njemačkoj: Objavljeni detalji zakona o useljavanju

Svijet

Bend Metallica donirao 250.000 eura za dječju onkološku bolnicu

SvijetVijesti

Trump hoće da kupi najveći otok na svijetu