Regija

Hrvatski pronalazač dizajnirao najbrži električni automobil na svijetu

Split — Hrvatski pronalazač osmislio je najbrži električni hiperautomobil koji dostiže 100 kilometara na sat za samo 1,85 sekundi.

To ga čini pet stotinki bržim od konkurentskog “Tesla Roudstera” i najbržim električnim automobilom na svetu. Američki list “Vol strit žurnal” pre nekoliko dana objavio je razgovor sa Rimcem, kojeg u tekstu predstavljaju kao “vunderkinda u svetu vozila na električni pogon” i “sledećeg Ilona Maska”.

“On prodaje munju u boci”, počinje njujorški dnevnik svoj tekst u kojem nabraja Rimčeve poslovne uspehe. Njegova tehnologija ugrađena je u automobile slavnih proizvođača poput “Aston Martina” i “Renoa”, a njegova kompanija privukla je ulaganja iz “Hjundaija” i “Poršea”.

Prvi Rimčev proizvod, “Concept One”, ispao je prava električna zver. Svetsku slavu taj auto je stekao 2017. godine, kada se u njemu razbio Ričard Hamond, voditelj britanske popularne emisije “Top Gir” (sada Grand tur). Kompanija je do danas narasla do 600 zaposlenih, a prošle godine Rimac je predstavio naslednika Jedinice, nazvan C_Two. Najbrži električni automobil na svetu broji 2000 konjskih snaga i dostiže brzinu od 412 kilometara na sat.

Prošlog meseca je “Koenigseg Reger”, superauto koji pokreće Rimčeva baterija, srušio jedan od najekstremnijih brzinskih rekorda, kada je od 0 do 400 kilometara na sat i nazad stigao za samo 31,49 sekundi. “Šta Rimac radi drugačije od ostatka sveta?, zapitao se novinar njujorškog lista koji je razgovarao sa hrvatskim poduzetnikom.

“Nema ‘srebrnog metka’ koji će rešiti sve probleme. Reč je mnogo optimiziranja, isprobavanja novih stvari, eksperimentisanja. Važno je biti brz, iznova i iznova testirati ideje, koncepte, simulacije i detaljne prototipe”, odgovorio je Rimac. Na pitanje kako se slaže s Ilonom Maskom, Rimac odgovara da sa njim nikada nije razgovarao, ali da bi voleo da “proćaskaju o nekim stvarima”.

loading...

(Izvor: B92)

Vezane vijesti
RegijaVijesti

IZOLIRANI INCIDENT": Objavljene slike Srbina pretučenog u Baškoj Vodi

RegijaVijesti

STRAVIČNA PRIČA PORODICE KOJI JE UMRO OD KORONE: “DANIMA NISMO ZNALI GDJE JE SMJEŠTEN”

RegijaVijesti

ČUVENI BEOGRADSKI REŽISER: Vučić je bio direktni inspirator genocida u Srebrenici...

RegijaVijesti

ŠVABE NE VJERUJU BALKANCIMA: Sve države sa zapadnog Balkana tretiraju se kao rizične!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.