BiHVijesti

Grupa migranata otkrivenih u Maglaju, iz Pakistana putuju 13 mjeseci da se domognu EU

Grupa migranata otkrivenih jučer u Maglaju, iz Pakistana mjesecima putuje u pokušaju da se domogne Italije, zemlje koja je, kako kažu, krajnja destinacija ovo teškog putovanja.

Nadeem Akhkar iz Pakistana zajedno s još sedmoricom sunarodnjaka jučer je pronađen na području općine Maglaj nakon što su tamošnjoj policiji građani prijavili kretanje grupe migranata nedaleko od magistralnog puta.

Kako je rekao u razgovoru za Anadolu Agency (AA), u Pakistanu je ostavio suprugu i četvero djece, a jedan sin mu trenutno boravi u Istanbulu, u Turskoj.


U Bosnu i Hercegovinu su, kako je rekao, ušli iz Srbije, a prije toga su iz Irana prešli u Tursku, zatim u Bugarsku. Ovaj put je, kako je rekao, prevalio za ukupno 13 mjeseci, pješice.

“Pokušavam doći do Bihaća. Pješice putujem već 13 mjeseci. Želim otići u Italiju, tamo imam rodbinu”, rekao je Akhar.

U Bosni i Hercegovini boravi nešto duže od šest mjeseci, a kako je rekao, građani i vlasti ove zemlje su im pomogli koliko su bili u mogućnosti.


“Ljudi nam daju hranu, tako da tokom ovog putovanja bar nismo gladni. Iz Bihaća ćemo pokušati otići u Hrvatsku, zatim u Sloveniju, pa u Italiju”, rekao je on.

Sve teškoće svoga puta migranti pred kamerama pokušavaju pokazati izuvajući obuću i pokazujući ranjena stopala, a kako su kazali, sa sobom stalno nose privremene legitimacije izdate u migrantskom centru Ušivak kod Sarajeva.

Policijski službenik Policijske uprave Maglaj Sadin Delić je za AA rekao da su grupu od osam migranata iz Pakistana pronašli nakon dojave građana o njihovom kretanju. Svi su imali privremene identifikacione dokumente koji omogućavaju boravak i kretanje na teritoriji Bosne i Hercegovine.


Kako je rekao, i sami su priznali da im je krajnja destinacija unutar granica Bosne i Hercegovine Unsko-sanski kanton, odnosno grad Bihać, potom će pokušati da se domognu Evropske unije (EU).

Prema podacima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine objavljenim u martu ove godine, u prihvatnim centrima se trenutno nalazi oko 3.800 migranata.

Vezane vijesti
BiHVijesti

Mirko Šarović: Zabraniti izvoz šumskih drvnih sortimenata iz BiH

BiHVijesti

Nepoznata osoba prijetila da će raznijeti Tužilaštvo i VSTS BiH

BiHVijesti

Osam firmi u vlasništvu porodice Milorada Dodika u prošloj godini zaradile su oko milion i 165 hiljada KM

BiHVijesti

SNSD će insistirati da u Krivični zakon RS uđe kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja