RegijaVijesti

Grabar – Kitarović o reakcijama iz BiH: Ovo je prevršilo svaku mjeru

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović u intervjuu za Jutarnji list govorila je o odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, položaju Hrvata, ali i posljednjim dešavanjima u vezi njenih izjava koje je preniso The Jerusalem Post, a koje je onda kasnije demantovala.

“Reakcija političara i nekih ljudi iz BiH bila je brzopleta, agresivna i bez poštivanja bilo kakvih diplomatskih kodeksa. Osobne uvrede neću komentirati, one najbolje govore o onima koji su ih izrekli. No, cijela ta priča navodi me na pomisao da je ova akcija bila planirana. Koji je bio povod tome? Jer, kao što je objasnio i naš ministar vanjskih poslova, prvo se provjeri autentičnost, a onda odlučite o reakciji. Moja je obaveza štititi položaj Hrvata, štitit Daytonske mirovne ugovore i Ustav”, kazala je Grabar – Kitarović u intervjuu za Jutarnji list.

“Neću dopustiti vrijeđanje Hrvatske i niko me neće obeshrabriti u borbi za prava hrvatskog naroda, te u konačnici, za bolju i europsku Bosnu i Hercegovinu. To će biti moja politika. Voljela bih da tamošnji političari shvate da im je Hrvatska najbolji prijatelj. Još od prošle predizborne kampanje trpimo uvrede na račun hrvatske države, dužnosnika. Vjerovala sam da se radi o kampanji i da će to nakon tamošnje izborne kampanje prestati. No, ovo je prevršilo svaku mjeru”, navela je.

Kako je navela, između ostalog, “Hrvatima je neko drugi izabrao člana Predsjedništva i bira predstavnike na nižim razinama vlasti”.

Dodala je da je su Hrvati u BiH majorizirani i da im je oduzeto pravo glasa.

Autor: Jutarnji list

Vezane vijesti
BiHVijesti

Delegacija EU: Odgovornost je sada na domaćim liderima

BiHVijesti

Pripadnicima MUP-a RS ubuduće veće penzije

BiHVijesti

Sačinjen spisak dijelova za automobile koji će biti provjeravani pri uvozu u BiH

BiHVijesti

Dodik: Neko je odlučio da je važniji NATO put nego evropski